Шанс для України щодо Північного потоку-2: дипломат розкрив сценарій візиту Зеленського до Німеччини

24 червня 2021, 07:10
У Німеччині не розуміють, що транзит газу через Україну стримує Кремль від подальшого військового конфлікту, сказав Павло Клімкін.
Зеленський
Зеленський спробує переконати Меркель у питанні Північного потоку-2, - дипломат / УНІАН

Візит президента України Володимира Зеленського на перемовини з канцлеркою Німеччини до Берліна - це хороший шанс обговорити питання щодо Північному потоку-2. Підсумки поїздки стануть або особистою поразкою гаранта, або перемогою. Німецька влада не бачить загрози безпеці через припинення транзиту газу через українську територію, однак у Зеленського з'явиться можливість донести позицію Києва і спробувати переконати Меркель. Про це заявив колишній міністр закордонних справ, дипломат Павло Клімкін.

У ефірі телеканалу Україна 24 він розповів про те, що поїздка Зеленського до Німеччини є хорошою можливістю обговорити питання щодо газопроводу Північний потік-2, тому що за три дні Меркель відправиться на перемовини до Вашингтона. Візит українського президента стане або його особистою перемогою, або серйозним програшем.

"Зеленський у Берліні 12 липня - це чудово, буквально за декілька днів до візиту Меркель 15 липня до Вашингтона. Схоже, що під час розмови Меркель з Байденом можуть бути вирішені, або хоча б попередньо вирішені, питання щодо "Північного потоку-2". У Зеленського буде шанс вплинути на позицію канцлерки. І це реально дуже важливо. Ставки піднімаються, оскільки, я дуже сподіваюся, що цей візит не буде відмазкою Німеччини - цей візит стане для Зеленського або особистою перемогою, або особистою поразкою, як і для нас усіх. Тому ставки в цьому візиті реально високі", - сказав Клімкін.читайте такожУкраїна поставила умову Росії і Щаходу: Північний потік-2 в обмін на Крим і Донбас

Також він додав, що для ФРН, на відміну від США, питання роботи української ГТС не є червоною лінією. Німецька держава готова надати Україні допомогу у зв'язку з втратою транзитних можливостей, проте у Берліні не бачать загроз безпеці через припинення постачань газу через Україну. Візит Зеленського на перемовини з Меркель дуже важливий, оскільки під час зустрічі він зможе ще раз пояснити канцлерці позицію Києва.

"Для Вашингтона функціонування нашої газотранспортної системи - це червона лінія, це я знаю зі своїх джерел у Вашингтоні. У Берліні також готові нам допомагати, але, на жаль, не бачать загрози безпеці. Вони готові розмовляти про компенсацію, в тому числі економічну, готові розмовляти про те, що транзит через ГТС залишатиметься, готові розмовляти про майбутнє. Але дуже важливо, щоб вони розуміли, що транзит - це фактор, який стримує Путіна від подальших військових ескалацій. І такого розуміння у Берліні від усіх я не бачу. Наприклад "зелені" краще розуміють, а в оточенні Меркель є різні погляди. Тому у Зеленського, як то кажуть, на пальцях буде ще раз можливість пояснити Меркель нашу позицію. Цей візит реально дуже важливий", - підкреслив Павло Клімкін.

Північний потік-2 новини

Президент України Володимир Зеленський під час нещодавньої зустрічі з американською делегацією у Києві закликав США і ЄС зупинити добудову газопроводу Північний потік-2. Глава держави нагадав, що російський енергетичний проект несе загрозу Києву.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявляв, що після добудови першої нитки СП-2 Росія може піти на провокації проти об'єктів критичної інфраструктури української держави, у тому числі і щодо ділянок ГТС.

Спікер Кремля Дмитро Пєсков не виключав сценарію, за якого у СП-2 виникнуть нові проблеми на етапі страхування та сертифікації газопроводу.

Російський депутат В'ячеслав Ніконов прогнозував, що США спробують зупинити Північний потік-2 у тому випадку, якщо у Німеччині на парламентських виборах переможе Партія зелених – противники трубопроводу РФ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти