Польща і Сербія продемонстрували невдалий досвід підвищення податків для бізнесу - експерт

5 липня 2021, 19:43
Давидюк радить українському уряду не повторювати невдалий досвід, на якому вже обпеклися інші країни.
Рада

Досвід Польщі та Сербії свідчить про те, що підвищення податків для бізнесу сприяє лише зростанню інфляції, тіньової економіки та державного боргу. Про це йдеться у матеріалі УНІАН.

За словами політичного експерта Миколи Давидюка, в комментарях до прийнятого в першому читанні урядового законопроекту про підвищення податків для українського бізнесу (№5600), яскравим прикладом негативних наслідків від фіскальних методів наповнення бюджету може служити негативний досвід двох європейських країн - Сербії та Польщі.

  • Уряд Польщі в 2019 році вирішив наповнити державний бюджет за допомогою підвищення акцизу на тютюн, в результаті чого, за даними дослідницького центру "Альмарес", протягом останніх декількох років частка тіньового сегмента на польському ринку сигарет значно зросла. Зокрема, розширилася зона сірої торгівлі.
  • Уряд Сербії в 2012 році прийняв рішення про збільшення ряду податків. За їхніми розрахунками, це повинно було забезпечити економію близько 1,5 мільярда доларів і скорочення бюджетного дефіциту в 2013 році на 3,5% від ВВП.

Зокрема, уряд Сербії збільшив прибутковий податок з 10 до 15 відсотків, ставку податку на додану вартість (ПДВ) - з 18 до 20 відсотків, а також акцизи на дизельне паливо, сигарети і скраплений газ.

відео дня

За підсумками 2012 року інфляція зросла з 11,1% до 13%. Зростання інфляції більшою мірою стало наслідком підвищення цін на товари, які перебували під прямим адміністративним контролем уряду (Нафта і продукти її переробки, алкоголь, тютюнові вироби та інші підакцизні товари). В результаті сукупний державний борг Сербії на кінець 2012 року склав 23 мільярди доларів, або 62,7% ВВП. Це говорить про те, що дані реформи не увінчалися успіхом.

Оскільки спроби наповнити бюджет за допомогою підвищення податків ніколи не призводять до бажаного результату, а тільки, навпаки, заганяють бізнес в кут, Давидюк радить українському уряду не повторювати невдалий досвід інших країн.

Як раніше повідомляв УНІАН, Кабінет Міністрів 2 червня 2021 року зареєстрував у парламенті законопроект №5600 "про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень".

Верховна Рада схвалила даний законопроект у першому читанні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти