Чому нелогічно знижувати облікову ставку і яка причина занепаду бізнесу у прифронтових регіонах: економіст вказав на помилку НБУ

5 вересня 2024, 18:45
58
Чому нелогічно знижувати облікову ставку і яка причина занепаду бізнесу у прифронтових регіонах: економіст вказав на помилку НБУ

Національний банк в теперішніх умовах довів економіку країни фактично до рецесії, штучно створюючи показники інфляції на рівні 5%. Тоді як промислова інфляція в Україні на сьогодні перебуває на рівні 35%. Про це повідомив економіст й фінансовий аналітик Олексій Кущ в інтерв'ю політологу, журналісту Юрію Романенку.

"Це прояв монетарної політики Нацбанку. Є промислова інфляція — це ріст цін на фактори виробництва, тобто елементи затрат, які входять у собівартість продукції, і там обвальна гіперінфляція. Тобто вона просто зашкалює. Але її ніхто не контролює, адже вона регулятор взагалі не цікавить. А споживчі ціни — там офіційний показник інфляції затиснули шляхом статистичних методів на рівні 5%. І показує нібито макрофінансову стабільність", — зазначив економіст.

Він вказав також на той фактор, що станом на сьогодні майже немає підприємств, у яких спостерігається висока рентабельність (30%). Такі показники, за його словами, властиві лише фінансовому сектору.

відео дня

"Там (у фінансовому секторі, — ред.) рентабельність капіталу, завдяки голові НБУ Андрієві Пишному становить понад 30%. Тому й виходить, що реальний сектор економіки у таких умовах повністю вмирає. Нацбанк поступово знижує облікову ставку. Але, якщо ви це робите, при цьому жодним чином не розблоковуєте процес кредитування, то сенсу у цьому зниженні немає", — пояснив фінансовий аналітик.

Як приклад Кущ навів випадки, коли підприємства у прифронтових областях України не мають змоги взяти кредит, тому що, згідно з нормативами НБУ, на них стоїть так званий "червоний прапорець".

"Вони перебувають у підвищеній зоні ризику, і їм кредити не дають. Лише під 100%-й ліквідний завдаток. Тому в цьому випадку ми бачимо, як руйнується бізнес у таких областях, як Харківська, Сумська, Чернігівська, Миколаївська, Одеська, Херсонська, Запорізька області. Там виживають лише підприємства олігархічного формату. Тому НБУ у нас не виконав головну функцію — по фінансуванню структурного перебудування економіки", — підкреслив аналітик.

Олексій Кущ вважає, що причина занепаду бізнесу у прифронтових областях — це "колосальний прорахунок керівництва регулятора, тому що в Україні досі немає самовідновлювальної циркуляційної моделі економіки, тобто самозростаючої".

"Це коли ти даєш інвестиції, і через ефект-мультиплікатор отримуєш роль ВВП і далі вже ріст податкових надходжень", — констатував економіст й додав, що у таких питаннях повинна бути синергія політики уряду й національного банку.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти