Політолог пояснив, чому небезпечні прямі переговори Зеленського з Путіним

23 квітня 2021, 06:01
Зустріч президентів України та Росії може завершитися дипломатичною катастрофою.
Зеленський, Путін
Зеленський запросив Путіна на Донбас / Reuters

Співзасновник Українського інституту майбутнього, політтехнолог Тарас Березовець вважає, що прямі переговори президента України Володимира Зеленського і господаря Кремля Володимира Путіна можуть нести небезпеку. Експерт пояснив ризики в коментарі Главреду.

За словами Березовця,зустріч Зеленського і Путіна може завершитися дипломатичною катастрофою.

"Якщо український президент зараз, не радячись ні з ким, наважується зустрітися з Путіним, та ще й на нашій території, то що буде на зустрічі?" ,- зазначив експерт.

Має значення і той факт, що Зеленський запропонував Путіну зустрітися на Донбасі, а це зокрема і окуповані райони Донецької та Луганської областей.

"Тому місцем зустрічі цілком може виявитися не Маріуполь, а Донецьк, Луганськ або Єнакієве. І, таким чином, ми визнаємо, що у нас – громадянський конфлікт, а не війна з Росією. А Путін в цій історії буде представлений в якості посередника", - пояснив Березовець.

Третій небезпечний момент полягає в тому, що Зеленський запропонував Путіну домовитися.

читайте такожЕксперт розповів, хто напоумив Зеленського запросити Путіна на особисту зустріч"Враховуючи, що у нас окупований Донбас і анексований Крим, що може стати предметом цих домовленостей? Путін подібні пропозиції завжди сприймає як прояв слабкості (...) Для Путіна пропозиція Зеленського - це як запах крові для акули. Вона буде лишезаохочувати його на нові агресивні дії", - вважає Березовець.

Якщо зустріч Путіна і Зеленського відбудеться, то на ній, найімовірніше, будуть обговорюватися компроміси виключно за рахунок українських інтересів: зміна Конституції та закріплення в ній "особливого статусу" ОРДЛО, відновлення поставок води в анексований Крим, проведення виборів на непідконтрольних територіях.

"Загалом, Зеленський поставив себе в дурну ситуацію і загнав себе в глухий кут. Поки весь світ заявляє, що зростає реальна загроза Росії, і готується їй протистояти, президент воюючої країни заявляє про готовність домовлятися. Тож, в словах Зеленського повністю відсутні логічні ланки, якщо, звичайно, метою цих заяв не є капітуляція і здача національних інтересів України", - резюмував експерт.

Звернення Зеленського до Путіна - про що раніше писав Главред:

  • 20 квітня президент Володимир Зеленський звернувся до російського глави держави Володимира Путіна російською мовою і запропонував провести зустріч у будь-якій точці Донецької та Луганської областей, де тривають бойові дії.
  • 21 квітня спікер Кремля Дмитро Пєсков заявив, що президент РФ Володимир Путін знає про ідею Зеленського зустрітися на Донбасі.
  • 22 квітня глава українського МЗС Дмитро Кулеба заявив, що в Кремлі не відповіли Києву на ініціативу президента України Володимира Зеленського про проведення переговорів в зоні конфлікту на Донбасі з російським главою держави Володимиром Путіним.
  • В Офісі президента України таке мовчання розцінюють як свідчення розгубленості Москви.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти