До мільйона біженців з України у Польщі: Варшава припускає найгірший сценарій війни Москви проти Києва

29 січня 2022, 18:19
У МВС Польщі вживають заходів, спрямованих на готовність Варшави до прибуття біженців з України, сказав Мацей Вонсік.
Польща Україна
Якщо Росія нападе на Україну, то Польща буде готова прийняти до мільйона біженців / УНІАН

У разі повномасштабної війни Росії проти України Польща може зіткнутися з ситуацією, коли на кордоні може опинитися до мільйона біженців-українців. Варшава повинна бути готова до найгіршого міграційного сценарію можливого загострення російсько-українського конфлікту. Польська держава, у разі подібного розвитку подій, надасть належну допомогу українцям. Про це заявив польський віцеміністр внутрішніх справ і адміністрації Мацей Вонсік.

"Якщо в Україні дійде до війни, ми повинні враховувати наплив справжніх біженців. Люди, які біжать від вогню, люди, що біжать від смерті, біжать від звірств війни. Є декілька сценаріїв. Можливо, втіляться більш позитивні або не настільки радикальні сценарії, але ми повинні бути готові до чорного сценарію, і вже деякий час МВС вживає заходів, щоб ми були готові до приходу цієї хвилі навіть мільйона людей, які при цьому найрадикальнішому елементі можуть з'явитися на нашому східному кордоні", - цитує його Польське радіо.

читайте такожМільйони біженців: Резніков розкрив катастрофічний сценарій агресії РФЗа словами польського чиновника, Варшава на випадок прийняття біженців з України проводить підготовку до переходу людей через кордон, медичного обслуговування, а також забезпечення їх харчуванням і проживанням.

відео дня

"За Женевською конвенцією, ці люди будуть під захистом Польщі, і ми не будемо від цього дистанціюватися. Там, де є біженці, ми повинні їм допомогти, таке міжнародне право, але це також правила співіснування цивілізованих людей, принципи європейської та християнської культури. Ми не підемо від цього і не захищатимемося від цього", - сказав Вонсік.

Втім, він закликав не піддаватися панічним настроям і додав, що до закінчення Олімпійських ігор у Пекіні Москва навряд чи піде на військове вторгнення на територію України.

"У нас ще Олімпіада попереду. Здається, у Путіна настільки важливі відносини з Китаєм, що він не зробить жодних рішучих кроків до закінчення Олімпіади, тому що це може обернути китайську сторону проти нього", - підкреслив Мацей Вонсік.

Загроза військового вторгнення Росії в Україну

В адміністрації президента США Джо Байдена раніше з посиланням американську розвідку заявили про те, що Росія може готувати сценарій провокації на Донбасі, який включає напад на бойовиків "ЛДНР" "під чужим прапором". Як стверджують у Вашингтоні, ситуація може бути використана в якості приводу для повномасштабної військової атаки на Україну.

Журналісти CNN з посиланням на інформацію Міністерства оборони України опублікували статтю, в якій мова йшла про те, що Росія сконцентрувала біля українських кордонів вже понад 127 тисяч військових. У Міноборони не виключають ракетних ударів росіян по стратегічно важливих об'єктах.

Президент України Володимир Зеленський закликав українців не піддаватися паніці у зв'язку з інформацією про можливий військовий наступ Росії. За його словами, ризик посилення збройної конфронтації залишається високим з 2014 року, проте він не змінився, у той час, коли в інформаційному просторі стали нагнітати ситуацію. Втім, він підкреслив, що держава повинна бути готовою до оборони.

У Верховній Раді заявили, що якщо відбудеться загострення військового конфлікту Росії та України, Київ мобілізує близько 300-400 тисяч резервістів, у яких є військовий досвід. Такі люди здатні в короткі терміни виконувати бойові завдання.

Міністр оборони Олексій Резніков сказав, що біля кордонів України знаходиться близько 130 тисяч військових РФ. Однак ознак наступу немає. Ситуація нагнітається засобами масової інформації.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти