Зеленський випив озвірину

21 лютого 2021, 08:34
Концепція "другий термін а-ля Кучма" явно відпрацьовується в Офісі президента. Вона передбачає політичне обнулення Медведчука і посилення ролі в ОПЗЖ Бойка.
Зеленський
Зеленський пішов війною на Медведчука / Офіс президента

Вважаю, що не тільки у мене враження, що Володимир Зеленський випив якогось озвірину? Спочатку наїзд на Віктора Медведчука з позбавленням ефіру його телеканалів - але це було опосередковано, через Тараса Козака. А зараз санкції вже безпосередньо проти нього, причому, і проти членів сім'ї Медведчука (у нас прийнято сумнівні активи записувати на дружин/чоловіків), а також афілійованих осіб — як то кажуть, маски скинуті, війна оголошена офіційно.

Так чому так жорстко, і чому саме зараз? Спрацювали три фактори.

По-перше, ВАЗу вже подобається бути президентом України. І, відповідно, він всерйоз задумався про другий термін і те, як його собі організувати.

відео дня

По-друге, Зеленського переконали (насамперед, активісти транснаціоналів і місцеве посольство), що нова адміністрація США готова підтримати рішучі антипутінські кроки, і можна не побоюватися наслідків (для Зеленського це найважливіше).

По-третє, в оточенні Зеленського різко загострилася боротьба між групами Андрія Єрмака і Кирила Тимошенка за право бути оператором проекту "другий термін". А це, самі розумієте, головна тема політичного циклу, що обіцяє і бюрократичну захищеність, і контроль величезних тіньових потоків, і справжню впливовість. Такий собі "священний Грааль апаратника".

читайте такожЗеленський завдав історичного удару по ПутінуЦя боротьба відбувається у вигляді "підйому ставок", тобто, пропонуються все більш радикальні варіанти, а інакше Зеленського не зацікавити, тому що він бажає простих ефектних рішень. Зараз деяка перевага спостерігається у групи Єрмака, в якій передвиборчою концепцією займається Михайло Подоляк.

Поки робоча модель підозріло нагадує схему часів Леоніда Кучми - єдиного поки президента України, що залишився на другий термін. Тобто, Володимир Зеленський одягає на себе патріотичний імідж, у другий тур виводиться проросійський і нехаризматичний Юрій Бойко, якого Зеленський і перемагає з активним застосуванням адмінресурсу, на що світова демократична громадськість закриває очі, щоб не віддати Україну Росії.

Схема дійсно проста. Але сумнівна. Тому що не враховує непередбачуваність української політики.

До речі, щоб в 1999 році не пустити в другий тур Олександра Мороза, якому Кучма програвав, було здійснено теракт, коли в присутніх в Кривому Розі на мітингу Наталії Вітренко кинули гранату. Кинув чоловік, у якого "вдало" опинився в кишені членський квиток Соцпартії Мороза. Крім того, була розроблена і реалізована політична спецоперація "Канівська четвірка", в яку вміло втягнули Мороза, що катастрофічно вдарило по його шансам на другий тур. А щоб Петро Симоненко, якого робили зручним спаринг-парнером для Кучми, не знявся на користь Мороза (такий варіант був), то йому не тільки дали багато-багато грошей, але ще і пригрозили в разі чого просвердлити дірку в голові (оскільки натякнув особисто Віктор Янукович, то Симоненко перейнявся).

Це я до того, що тоді люди з дев'яностих вирішували питання предметно, професійно, а зараз, слава Богу, вже інші часи і інші персонажі.

читайте такожЗеленський почав проти Путіна ризиковану груЗнову ж таки, схему з перемогою над Бойком у другому турі намагався реалізувати Петро Порошенко. Але напоровся на "сюрприз з табакерки" у вигляді Володимира Зеленського, і вся чудова схема впала. Я впевнений, що до президентських виборів у нас можуть знову з'явитися цілком дивовижні електоральні варіанти. Навіть якщо вибори будуть достроковими — такий варіант в ОП теж розглядається (фактор раптовості, яким в Грузії блискуче скористався Міхеїл Саакашвілі).

Тим не менш, концепція "другий термін а-ля Кучма" явно пішов у роботу. Вона передбачає політичне обнулення Віктора Медведчука і посилення ролі в ОПЗЖ Юрія Бойка, що, власне, і відбувається.

Паралельно необхідно буде витіснити Петра Порошенка з патріотичного флангу, що ми, вважаю, побачимо найближчим часом. Порошенко про це знає і смикається, про що говорить його "угода самотнього алкоголіка". Різниця лише в тому, що алкоголік цокається чаркою зі своїм відображенням у дзеркалі, а Петро Олексійович сам у себе купив телеканал "Прямий".

Вже не знаю, яким чином Зеленський має намір втюхати нам Армовір другої свіжості, але в його офісі щось придумають. А якщо Володимир Путін раптом вирішить пом'якшити позицію по Донбасу, і почнуться результативні переговори (це можливо тільки за участю США), то тоді на другий термін нам продаватимуть унікального президента-миротворця з патріотичним ухилом.

Загалом і ця, і схожі схеми виглядають чудово. Але ж ми живемо в Україні. І з такою вмираючою економікою, коли за всі прорахунки влади змушені платити громадяни, у президента Зеленського в другій турі може непередбачувано виграти не тільки хтось не зі схеми ОП, а той же Юрій Бойко. І навіть Вадим Рабінович. Не кажучи вже про Міху Чаплигу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти