За відключення каналів Медведчука Зеленський розплатиться президентським кріслом

4 лютого 2021, 06:58
Зеленський зробив крок до дострокових президентських виборів, а не до другого президентського терміну, на який він так сподівається.
За відключення каналів Медведчука Зеленський розплатиться президентським кріслом
Блокування Newsone, 112 Україна і ZIK для Зеленського може закінчитися сумно

Указ президента Володимира Зеленського про блокуванні телеканалів Віктора Медведчука було необачним кроком, який створить більше проблем для влади і України, ніж принесе користі. Більш того, цей крок може мати особисто для Зеленського вельми сумні наслідки.

Перш за все, слід зазначити, що це блокування цілком може виявитися тимчасовим. Адже дане рішення не є юридично "чистим", а тому вже незабаром воно може бути скасоване через суд. Своє слово тут може сказати або Верховний суд, або Конституційний. І, до речі, тут свою роль може зіграти конфлікт Зеленського з Конституційним судом…

Прихильники Петра Олексійовича дуже обережно реагують на блокування каналів, але згадують, що указ Зеленського базується на рішення РНБО 2018 року, тобто часів Порошенка. Однак тоді це була лише постанова, рекомендація ввести такого роду санкції, все було вилами по воді писано.

відео дня

Тим більше, згідно з законом, санкції проти українців вводити не можна. Якщо до того чи іншого громадянина нашої країни виникають будь-які претензії, то за законом потрібно порушувати кримінальну справу і діяти в цьому руслі, а не запроваджувати санкції. Адже в іншому випадку виходить, що у нас указом президента можна заарештувати будь-яку людину.

читайте такожЗеленський завдав удару по Медведчуку. При Порошенку такої фігні не булоТакож не виключаю, що влада спробує забрати ці телеканали і перезапустити їх із більш лояльним порядком денним. Однак їй це не допоможе.

Взагалі, влада зайняла традиційну для будь-якого українського чиновника, який не бажає працювати, позицію: вона стала стверджувати, що не вона погана, не вона все завалила і зіпсувала, а журналісти – погані і в поганому світлі представляють владу по телевізору.

Цілком очевидно, що ті, хто порадили Зеленському заблокувати телеканали Медведчука, не прорахували наслідків такого кроку. Або діяли так навмисно.

По-перше, не ясно, як далі з цієї ситуації вирулюватиме Зеленський. Як можна було заблокувати мовлення каналу особистим указом президента через санкції проти власника? Адже існує чіткий порядок ліцензування, а ліцензію в Україні може забрати тільки Нацрада з питань телебачення і радіомовлення. А тому має бути великий "розбір польотів", проте винен у всьому в підсумку буде Зеленський, тому що це – його одноосібне рішення. Ті, хто підштовхнули Зеленського до підписання даного указу, просто підсунули йому "гачок".

Зрештою, для Зеленського все це може закінчитися сумно – він ризикує втратити владу. Адже дана ситуація викличе жорстку реакцію Російської Федерації, яка заступиться за Медведчука. Москва або спровокує загострення на Донбасі, або вкине компромат на самого Зеленського, що зрештою може призвести до дострокових президентських виборів в Україні.

По-друге, такі дії влади будуть дуже напружувати впливових людей в Україні: відтепер їх не полишатиме думка, що вони можуть стати наступними, і слідом за каналами Медведчука можуть заблокувати, наприклад, Прямий і П'ятий канали, а також всі інші, які критикують Зеленського. До речі, Прямий і П'ятий, навіть критикуючи Медведчука в цілому, в даній ситуації будуть солідарні з ним, хоча вголос і публічно про це, звичайно ж, не скажуть.

читайте такожЗеленський зробив сильний крок, головне тепер-не відступатиБільше того, українська влада, ухваливши таке рішення, проявила себе як непередбачувана. А для інвесторів, бізнесу і впливових фігур у нашій країні це – сигнал, що насторожує, який говорить про те, що з Україною мати справу небезпечно. А коли таким людям стає страшно, вони починають робити кроки, спрямовані на те, щоб змінити владу. Тому і в цьому сенсі Зеленський зробив крок до дострокових президентських виборів, а не до другого президентського терміну, на якому він сподівається.

В-третіх, ніякої політичної користі блокування каналів владі не принесе. Рейтинги Зеленського все одно продовжать падати. Якби Володимир Олександрович ухвалив таке рішення на початку свого президентського терміну, коли у нього зберігався величезний рейтинг і велика підтримка населення, на цей крок була б зовсім інша реакція. А зараз у політичному сенсі це ніяк не зіграє на користь Зеленському. Адже людей зараз більше турбують тарифи, а не те, про що мовлять якісь канали.

По-четверте, враховуючи, що основним мотивом для прийняття даного рішення послужило зростання рейтингу ОПЗЖ і перетікання до цієї політсили електорату Зеленського, влада може залишитися розчарована.

Блокування каналів Медведчука може мати зворотний ефект: рейтинги ОПЗЖ стануть зростати ще стрімкіше. При цьому сама ОПЗЖ після цієї атаки стане більш консолідованою, і електорат побачить, що це – справжня опозиція.

В-п'ятих, у відповідь на блокування каналів Медведчука Росія може спровокувати ескалацію ситуації на Донбасі. Однак у разі загострення Україні не варто особливо розраховувати на більш активну допомогу з боку Сполучених Штатів. Наші інтереси для Вашингтона – 25-ті. Навпаки, США зараз намагатимуться налагодити відносини з Європою і Росією, оскільки їм потрібні союзники проти Китаю.

Отже, Україна входить у період турбулентності. І як вона з нього вийде – велике питання, оскільки українська влада слабка і не надто компетентна. В будь-якому разі, наслідки своїх кроків вона явно прорахувати не в змозі, раз ухвалила рішення, від якого для Зеленського не буде жодної користі.

Тарас Загородній, політичний та економічний експерт, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти