Чому в українсько-польських стосунках почалась відлига

14 жовтня 2020, 06:54
Якщо за Порошенка відносини Польщі та України були, м’яко кажучи, прохолодними, то тепер країни повертаються до взаємовигідної економічної співпраці.
За Зеленського стосунки з поляками почали налагоджуватися
За Зеленського стосунки з поляками почали налагоджуватися

Президент Польщі Анджей Дуда відвідав Київ та зустрівся зі своїм українським колегою Володимиром Зеленським. І підсумки цього візиту заслуговують виключно на позитивну оцінку.

На відміну від попередніх зустрічей українського та польського президентів, нарешті у відносинах Варшави і Києва з’явилася конкретика. Раніше Дуда намагався демонструвати, що Польща з Україною підтримує добросусідські відносини, але при цьому уникав жодних серйозних проектів чи суттєвих зрушень в українсько-польських стосунках.

Це було обумовлено тим, що при владі в Україні перебував право-популістський режим Порошенка, який робив акцент на історичні та національні моменти, що ділили та зіштовхували українців і поляків. Усе це надзвичайно болісно сприймалося у Варшаві. Тож було зрозуміло, що за такої політики Києва з українсько-польських стосунків ніякого толку не буде, тому що, скільки би не приймали якісь рішення в економічній чи політичній площині, все впиралося у взаємні претензії, хто кого більше винищив: українці – поляків чи поляки – українців.

відео дня

Зараз поступово відносини між Україною і Польщею повертаються до того стану, який існував до 2014 року, тобто коли між державами існували серйозні економічні стосунки, коли вони були справжніми економічними партнерами.

читайте такожПоки Україна гальмує, Польща використовує нас у своїй політиціНизка домовленостей в економічній та енергетичній сферах, досягнуті президентами Зеленським та Дудою, вказують на те, що ми встали на шлях виправлення ситуації та відходимо від заморозки стосунків.

Коли я говорю про конкретику у стосунках, маю на увазі і домовленості про енергетичний коридор "Одеса-Гданськ", і спільну позицію щодо співпраці в рамках "Ініціативи трьох морів" (а це, в першу чергу, інфраструктурний проект) тощо. За цими напрямками тепер можна очікувати конкретних дій та зрушень.

Дуже сподіваюся, що ніщо не порушить ці домовленості, яких досягнули Дуда та Зеленський. В цьому сенсі я – обережний оптиміст і хочу сподіватися на краще. Адже протягом довгого часу я займався українсько-польськими стосунками, і маю багато друзів у Варшаві та в інших польських містах. А тому було дуже образливо, що за Порошенка між Україною та Польщею зберігалося таке похолодання стосунків.

Відтак, у жодному разі не можна говорити про те, що приїзд Дуди до Києва був суто протокольним візитом, під час якого пролунали виключно старі тези. Судячи з усього, на щастя, епоха протокольних візитів закінчилася.

Всі ці зрушення можна оцінювати виключно позитивно.

Костянтин Бондаренко, політолог та історик, директор Інституту української політики, спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти