Тотальний локдаун в Україні: чому бунтують мери міст

2 грудня 2020, 06:52
Позиція місцевих еліт – це результат непослідовної політики центральної влади.
Мери кількох міст просять владу не запроваджувати карантин / УНИАН
Мери кількох міст просять владу не запроваджувати карантин / УНИАН

Мери Львова та Івано-Франківська Андрій Садовий і Руслан Марцинків виступили проти запровадження локдауну у своїх містах.

Така позиція місцевих еліт – це результат непослідовної політики центральної влади, уряду, та, зокрема, міністра охорони здоров’я Максима Степанова. Зрозуміло, що на місцях будуть бунтувати, тим паче, якщо уряд спочатку вводить карантин вихідного дня, а потім каже про його неефективність. Тому, з такою нульовою комунікацією, яка зараз є в Офісі президента і уряді, це не викликає подиву.

Наразі Зеленський фактично не контролює ситуацію і це – великий політичний удар по ньому. І це сталося тому, що Зеленський не хоче адмініструвати кризи – він від них тікає, а вони його наздоганяють, наче сніжний ком, і накривають його з головою. Зараз він так само їх накопичив і пожинає плоди. Однак, у нього ще є варіант вплинути на ситуацію – включати санкції і репресивні заходи зі сторони правоохоронних органів. Але тут багато що залежить від самого голови МВС Арсена Авакова, а саме, чи захоче він влаштовувати такі каральні акції проти місцевих еліт.

відео дня

читайте такожБез контролю новий локдаун буде марнимВідмінність нинішньої ситуації від бойкоту мерів перед місцевими виборами у тому, що тоді на непокорі мери робили собі піар. Стосовно самого Садового, є велике питання – чи це будуть голослівні заяви, чи це таке намагання поторгуватися з Офісом президента і отримати від нього політичну підтримку. Адже остання йому необхідна, зважаючи на те, що він, обіймаючи посаду мера, ніяк не контролює місто.

Що ж стосується мерів інших міст, то навряд чи гучні заяви будуть підкріплені рішучими діями. Бо міста досі залежать від субвенцій центральної влади і лишитися без копійки – не найкраща перспектива. І якщо Зеленський дійсно хотів би цим займатися, то вистачило б одного телефонного дзвінка - мовляв, якщо будуть бунтувати, то грошей не отримають.

У будь-якому випадку, поки що питання з карантином – більшою мірою надумане, бо ще невідомо, яким він буде і чи запровадять його взагалі.

Анатолій Октисюк, політичний експерт аналітичного центру DemocracyHouse, спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти