Росія заганяє Україну в глухий кут

31 серпня 2020, 19:43
Навіть якщо заяви Кравчука та Фокіна не стануть реальністю, Кремль зможе їх використати проти України у перемовинах із Заходом.
Росія примушуватиме Україну до миру
Росія примушуватиме Україну до миру

Ні Фокін, ні Кравчук не є офіційними представниками України, оскільки вони не були затверджені на якісь посади, бо таких посад не існує у законодавчому полі – вони просто виконують функції представників виключно президента Зеленського.

Але ці представники вже достатньо наговорили. Зокрема про особливий статус Донбасу у формі, яка виглядає як федералізація держави, та безумовну амністію для всіх, незалежно від скоєних злочинів. Хоча законом, який був проголосованив в Раді раніше, передбачалося, що 21 стаття про насильницькі злочини і всі статті про незаконне захоплення власності не підпадають під амністію.

Усе це виглядає як поступки, і якщо мова би йшла про цивілізовану державу, яка виконує домовленості, то вони вже б носили характер ущербності для суверенітету.

відео дня

читайте такожЧотири удари Кремля по миротворчих фантазіях ЗеленськогоОскільки Путін особисто визнав, що для нього причиною розпаду СРСР стала Україна і він не бачить у перспективі існування українського народу як окремого, це означає, що він зробить усе, щоб Україна формально чи неформально припинила своє існування. Відтак будь-які поступки Росії, які виходять за межі пунктів Мінського процесу, не припиняють війну, а створюють передумови для того, щоб Росія, зайнявши новий плацдарм, могла посилити на ньому свій тиск.

Більше того, окремі заяви потребують рішення у Верховній Раді. Наприклад, зміна постанови про оголошення виборів, в тому числі, і на окупованих територіях. Це напряму суперечить законам України, але передбачає голосування у ВРУ за два документи:

  1. За нову постанову про оголошення виборів
  2. Про внесення змін до виборчого законодавства, яке передбачає, як саме без реєстру виборців, без легітимного формування виборчих комісії і участі українських партій мають відбутися вибори на окупованих територіях.

Насправді провести це через ВРУ неможливо, бо жоден з цих законів не пройде, бо навіть Слуги народу не стануть це підтримувати, розуміючи увесь жах, який може чекати на них у майбутньому.

І цим скористається Росія, яка трактуватиме це так, наче Україна взяла на себе зобов’язання і їх не виконала. Це дасть Кремлю можливість апелювати до західних партнерів з ціллю визнати Україну поганим перемовником та примусити нашу країну до миру. А це означає ні що інше, як майбутнє посилення бойових дій.

Тому, як би не тужилися Кравчук із Фокіним, війна може закінчитися тільки у той момент, коли саме Росія дасть команду остаточно припинити стріляти. А усі ці заяви українських представників є лише прелюдією до загнання України у глухий кут.

Тарас Чорновіл, політичний аналітик, експерт із питань міжнародної політики, колишній народний депутат України, спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти