Пропозиція Зеленського про зустріч для Путіна, як запах крові для акули

22 квітня 2021, 06:54
Якщо місцем зустрічі виявиться не Маріуполь, а Донецьк, Луганськ або Єнакієве, ми визнаємо, що у нас – громадянський конфлікт.
Україна ховає себе своїми ж руками, коли Зеленський пропонує Путіну зустрітися на Донбасі
Особиста зустріч Путіна і Зеленського на українській території наднебезпечна для України / Reuters

Звернення президента Зеленського, в якому він закликав Путіна зустрітися "в будь-якій точці українського Донбасу", було зроблено абсолютно несподівано: не було ані попередніх заяв, ані засідання РНБО. Перед ухваленням такого важливого рішення (а пропозиція зустрітися з Путіним на українській території – це дуже серйозний крок) президент повинен був, як мінімум, порадитися з членами РНБО.

Примітно, що заява Зеленського пролунала одразу після зустрічі з президентом Франції Еммануелем Макроном. Це – не збіг. Було очікуваним, що Макрон схилятиме Зеленського до компромісів із Путіним, і, очевидно, він порадив українському президенту вийти на прямий контакт з російським лідером. Макрон, у свою чергу, це озвучив, звісно, після попередньої консультації з Путіним. Така двоходівочка.

читайте такожЯк захід може зупинити Путіна від нападу на УкраїнуТака зустріч небезпечна, оскільки український президент не повинен безпосередньо спілкуватися з російським президентом. Західні лідери давно попереджали, що ніякої прямої комунікації між Зеленським і Путіним бути не повинно – допустиме спілкування тільки в нормандському або іншому форматі, що передбачає участь західних лідерів.

відео дня

Прямі переговори з Путіним наднебезпечні з декількох причин.

По-перше, враховуючи підготовленість Путіна і недосвідченість Зеленського, ця зустріч може завершитися дипломатичною катастрофою. Якщо український президент зараз, не радячись ні з ким, наважується зустрітися з Путіним, та ще й на нашій території, то що буде на зустрічі?

По-друге, український Донбас – це в тому числі й окуповані райони Донецької та Луганської областей. Тому місцем зустрічі цілком може виявитися не Маріуполь, а Донецьк, Луганськ або Єнакієве. І, таким чином, ми визнаємо, що у нас – громадянський конфлікт, а не війна з Росією. А Путін у цій історії буде представлений в якості посередника.

В-третіх, насторожує і суть цієї зустрічі, її порядок денний. Зеленський запропонував зустрітися і домовитися. Але – про що? Враховуючи, що у нас окупований Донбас і анексований Крим, що може стати предметом цих домовленостей?

Путін подібні пропозиції завжди сприймає як прояв слабкості. Сам він, швидше за все, на цю пропозицію навіть не буде реагувати – "не царська ця справа". Відповідати буде прес-секретар Путіна Пєсков або Марія Захарова.

Для Путіна пропозиція Зеленського – це як запах крові для акули. Вона буде тільки заохочувати його на нові агресивні дії.

Втім, Путін, швидше за все, на Донбас не поїде і прямо на цю пропозицію відповідати не стане. При цьому він може висунути зустрічні ініціативи, зовсім іншого порядку. Зеленському, швидше за все, буде запропоновано зустрітися з Пушиліним та іншими сепаратистами – думаю, це буде обов'язковою вимогою Путіна. Тобто матиметься на увазі, що Путін виступить у ролі медіатора, а Зеленський і ватажки "ЛДНР" повинні будуть домовлятися між собою. Путіну, який прагне принизити Зеленського остаточно, немає сенсу проводити зустріч особисто.

читайте такожПутін вже багато чому навчив українців. Тепер пора його ліквідуватиТож фактично Україна ховає себе своїми ж руками. Адже після такої зустрічі, якщо Путін прийме запрошення, Захід зможе відмовитися від будь-яких форматів, сказавши: "Ми вже не потрібні, раз Київ вирішив домовлятися безпосередньо. Виходить, там – громадянська війна, а Путін – посередник. Ми при цьому не зрозуміло в якій якості, тому ми вмиваємо руки".

Цей скандал вже вийшов на міжнародний рівень, і дане відео президента не сприймається як виключно звернення до свого електорату. Зеленський виступив з цією заявою ввечері, коли всі українські новини всіх телеканалів вже вийшли, а в США, навпаки, був розпал робочого дня. Тож, звісно, там ці слова активно обговорили, і вони стали топ-новиною.

Якщо, припустимо, Зеленський розумів, що Путін від цієї зустрічі відмовиться, і просто намагався продемонструвати спробу вкотре домовитися, то ніхто на Заході не сприймає нормально ідею вести переговори з Путіним один на один. Одні західні політики, звичайно, сприймуть це, як "баба з возу – кобилі легше", інші розцінять це як здачу України. Адже на цій зустрічі, якщо вона відбудеться, будуть компроміси виключно за рахунок українських інтересів: зміна Конституції і закріплення в ній "особливого статусу" ОРДЛО, відновлення поставок води в анексований Крим, проведення виборів на непідконтрольних територіях. Тобто компроміси будуть досягатися виключно за наш рахунок.

Таким чином, якщо Путін побажає зустрітися із Зеленським, він неодмінно викотить список вимог перед цією зустріччю і наполягатиме на тому, що вона відбудеться тільки за умови, що обговорюватися будуть конкретні питання. Погодившись на це, Зеленський, по суті, піде на капітуляційну зустріч.

Загалом, Зеленський поставив себе в дурне становище і загнав у глухий кут. Поки весь світ заявляє, що зростає реальна загроза Росії, і готується їй протистояти, президент країни, що воює, заявляє про готовність домовлятися. Тож у словах Зеленського повністю відсутні логічні ланки, якщо, звичайно, метою цих заяв не є капітуляція і здача національних інтересів України.

Тарас Березовець, директор компанії Berta Communications, співзасновник Українського інституту майбутнього, політтехнолог, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти