Подачка Путіну: навіщо в США захотіли скасувати санкції проти Північного потоку-2

20 травня 2021, 09:51
Скасування санкцій США проти Північного потоку-2 більше схоже на політичну гру, ніж на остаточне рішення.
Північний потік-2
Американські ЗМІ повідомили про можливе пом'якшення санкцій США щодо газопроводу Північний потік-2 / Reuters

Заяви в американських ЗМІ про можливе скасування санкцій США проти Північного потоку-2 - це, можливо, якийсь реверанс напередодні переговорів Байдена і Путіна. Зараз триває підготовка зустрічі, яка передбачає напрацювання певних рішень – взаємних поступок або компромісів, на які готові піти обидві сторони.

Відповідно, один зі сценаріїв - це можливе пом'якшення санкцій взамін на щось (ми поки не знаємо на що). Поки це більше схоже на політичну гру, ніж на остаточне рішення. А остаточно питання продовження або ослаблення санкцій стане вирішене тільки після особистої зустрічі двох президентів.

Заява оператора ГТС України про збитки в 5 мільярдів гривень на рік – маніпулятивна. Україна - не бенефіціар Північного потоку-2 і не учасник проекту. Ми не видобуваємо газ для поставок в Європу, але ми як транспортна компанія втрачаємо від цього. Тут вся справа в конкуренції - на ній будується світова економіка і бізнес. Тому тут варто було б задуматися про те, як надалі будувати відносини з Газпромом і європейськими споживачами, щоб український маршрут був затребуваний.

відео дня

Український оператор, замість того, щоб плакатися про збитки, краще б збільшив фінансування інвестиційних програм. Тому що рівень фінансування з 2016 року не піднімався вище 30% від запланованих коштів.

читайте такожСША знайшли оригінальне рішення проблеми СП-2. Росія залишиться з носомТобто ми, по суті, програємо Росії в конкурентній боротьбі з технічної та економічної точки зору, тому що українська ГТС в порівнянні з ПП-2 істотно програє і за фінансовими показниками, і за технічними характеристиками. Але зараз ми знову намагаємося все перевести в політичну площину – мовляв, винні всі навколо, крім України і нічого не робимо для того, щоб це виправити.

Тут, як то кажуть, Хто на поїзд не встиг, той до бабусі не їде. Ми можемо скільки завгодно боротися з ПП-2, Як це робив Коболєв всю свою каденцію в Нафтогазі, але від цього українська ГТС не модернізується.

Якщо ПП-2 добудують, то технічно це призведе до збільшення вартості транспортування газу. Але у нас є час – ще три роки до кінця контракту з Газпромом в 2024 році за принципом "качай або плати". Відповідно, ці три роки нам будуть оплачувати 40 мільярдів кубометрів і за цей час ми можемо підготуватися і продумати сценарії розвитку подій з перегляду транспортування і розподілу газу всередині країни.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти