Чому зустріч Зеленського та Санду – чергове катання на лижах у Буковелі

13 січня 2021, 10:12
Теплі стосунки з сусідами, безумовно, важливі, але на тлі українських проблем подібні візити виглядають незначними.
Зеленський, Санду
Зустріч Зеленського і Санду – "середненька" / Офіс президента

Влада відзвітувала про візит нового президента Молдови Майї Санду в Україну і про підсумки її зустрічі з Володимиром Зеленським. В цілому, все було, як завжди.

Головний результат зустрічі Зеленського і Санду – домовленість про чергове закопування грошей у дорогу, тобто про будівництво магістралі, яка з'єднає Київ і Кишинів. Складно тішитися цьому "досягненню", коли в Україні між регіонами немає нормального сполучення, а ми зібралися прокладати шлях до Кишинева. І все це тоді, коли найбільших вкладень вимагає медицина, коли з України їдуть лікарі, коли немає соціальної захищеності громадян, коли стрімко зростають тарифи. А влада все будує дороги…

Також прозвучали спільні заяви лідерів держав про підтримку територіальної цілісності України (Крим – це Україна) і Молдови (Придністров'я – це Молдова). Якщо попередник Санду – Додон – говорив, що з Кримом все не так однозначно, то Майя Санду заявила, що все однозначно. Але в чому, власне, новина? Нічого нового в цьому немає, адже Молдова на міжнародних майданчиках і так завжди голосувала за Україну. Водночас Київ теж ніколи не заперечував того, що Придністров'я є частиною Молдови.

відео дня

Тому ніяких особливих зрушень у цьому плані немає. Нас об'єднує те, що ми, як сусіди, маємо спільну проблему з непідконтрольними центру анклавами.

До того ж, в Молдові дуже швидко змінюється ситуація, адже це – парламентська республіка, а не президентська. І поки парламент залишається колишнім, багато що ще може змінитися.

В цілому, візит – середненький. Відбувся – і добре. Щоправда, задоволений тільки інтерес пана Зеленського: Україна закопає чергову суму в дорогу – тільки тепер у Молдові, а не у нас.

Безумовно, приємно підтримувати теплі відносини з сусідами, але в самій Україні зараз дуже багато проблем, і на їх тлі подібні візити виглядають не особливо важливими. Влада намагається якось "вирулювати" і демонструвати хоч якийсь позитив, тим більше, що всі інші поїздки Зеленського зазвичай закінчуються нічим. Та й після домовленостей із Санду залишаються питання: хто фінансуватиме цю нову магістраль, і чи є для українських товарів ринки збуту в Молдові…

В принципі, за значимістю ця зустріч нічим не відрізняється від поїздки Зеленського "на лижі" в Буковель.

Тарас Загородній, політичний та економічний експерт, спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти