Чому Україні потрібен капелюх на ялинці

15 грудня 2020, 06:51
Від капелюха можна було зробити крок у бік тривимірної технологічної ялинки майбутнього. А можна було зробити крок назад у бік пророслих скреп і Вифлеємської зірки.
Чому Україні потрібен капелюх на ялинці
Ялинка у Вільнюсі/ vilnius.lt

Здавалося б, як можуть бути пов'язані інвестиції і різдвяна ялинка? А насправді дуже просто.

Це Вільнюс. Краща новорічна ялина Європи в цьому році. Перше місце. Знову. Досконала хай-тек фантастика. Вільнюська ялинка стабільно визнається кращою в Європі, погугліть, подивіться картинки, мені найбільше подобається інсталяція з годинником - але кожен раз там ялинки абсолютно фантастичні.

Ялинковий конкурс дуже популярний. Всім цікаво, чиї голки крутіші. Війна, яка насувається, нікому не цікава, а кульки-голочки подобаються всім.

відео дня

І ось пів-Європи відкриває фотки і бачить - так, блін. Реально, крутяк.

І йде до карти. І дивиться -а де це та Литва? А що там є ще? А давай подивимося, почитаємо, о, та у них ще й класне пиво, а чи не махнути туди взагалі на вихідні…

Коли я бачу цю технологічну фантастику двадцять першого століття, Бурдж-халіфу ялинку, мені відразу хочеться зняти трубку і сказати: "Алло, дівчинко? Дайте Вільнюс. Алло, Вільнюс? Заткніться і візьміть мої гроші". Ну, якби у мене були гроші, які я хотів би кудись вкласти, звичайно.

Якось хочеться вкладати в ту країну, яка здатна народжувати ідеї ось про таке 3D диво.

Чи немає у вас відчуття, що членство в НАТО і ось ця ялинка якось пов'язані? Але ж здавалося б - всього-то дерево з брязкальцями.

А в країну, яка три дні поспіль породжує ось такий ось новинний контент: "Міністерство оборони запросило на роботу журналіста. Журналіст готовий обійняти посаду міністра. Міністерство оборони відмовилося брати на роботу журналіста", "На київську новорічну ялинку наділи прикольний капелюх Гендальфа. Після протестів віруючих з Київської новорічної ялинки зняли прикольний капелюх Гендальфа" - і це всього лише за останні три дні - погодьтеся, після таких новин дзвонити панночці і просити з'єднати з Києвом не дуже хочеться.

Хочеться купити попкорну і кричати: "Паліть далі!".

читайте такожЧи є шанс, що життя в Україні в осяжному майбутньому покращитьсяКапелюх не був чимось особливим, звичайно. Мила, прикольна, безамбіційна, але цілком собі оригінальна ідея, яка зайняла б своє місце в світових фотографіях. Не переможець, звичайно, але свою частину оплесків взяла б.

Але від капелюха можна було зробити крок у бік тривимірної технологічної ялинки майбутнього. А можна було зробити крок назад у бік пророслих скреп і Вифлеємської зірки.

І ось тут ми підходимо знову все до того ж - до відсутності держави як найбільш оптимальної системи вибудуваних інституцій з управління заданою територією, заснованої на розумінні ідентичності нації.

Популістський уряд просто не в змозі побудувати таку систему. Тому що він просто не в змозі ні зрозуміти ідентичність, ні народжувати її. Він здатен тільки догоджати. Саме тому він і називається "популістське".

І якщо суспільство роздроблене, йому доводиться кидатися по амплітуді, намагаючись догодити всім. А це неможливо.

Воно в змозі запросити найманих дизайнерів за гроші, які постараються навмання наосліп ткнути палицею - і якщо потраплять в ціль, то добре. А якщо ні, то починається весь цей цирк з капелюхами. Спочатку надягаємо, через три дні знімаємо.

Тому що таке керівництво абсолютно не впевнене в собі. Воно абсолютно не розуміє, чим живе країна. Воно абсолютно не розуміє, чого вона хоче. Воно абсолютно не розуміє, що ось сто людей вийшли протестувати проти капелюха - це багато чи мало? Це вся Україна чи не вся? Це вираження її національної ідеї чи ні? Це маргінали чи майбутнє? В цю сторону ми повинні рухатися або не в цю? Це принесе нам рейтинг або відніме його?

І так у всьому. Взагалі у всьому. Зверху до низу. Від державного рівня до міського, сільського та ялинкового.

читайте такожЧумний прапор: чому інвестори шарахаються від УкраїниПодивіться на рухи тіла будь-якої частини державного апарату за останній рік. Приймаємо рішення - протести - скасовуємо рішення. Приймаємо рішення - протести - скасовуємо рішення.

В результаті поступального руху рівно нуль. Тільки метання по ополонці від краю до краю.

Влада, що не відчуває, не розуміє своєї країни, що метається по ополонці від краю до краю, залякане вже до такої міри, що докотилося до капелюхів…

Ви можете зробити, блін, хоч щось? Якщо вже не побудувати НАТО, то хоча б капелюх на ялинку надіти?

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти