Наскільки довга "рука Кремля", або Чи в усіх наших бідах винна Росія

1 квітня 2021, 08:24
Спроба списати всі проблеми в Україні на підступи Росії є небезпечною.
Покладати відповідальність за будь-які проблеми в Україні на Росію небезпечно
Не можна всюди шукати "руку Кремля" / Reuters

За один день в Україні виявили і мережу ботоферм, яка дискредитувала нашу "успішну" вакцинацію та яка, як говорить СБУ, фінансувалася з Російської Федерації, і замовника січневих "тарифних майданів", яким Служба безпеки також назвала Росію.

Звісно, не можна заперечувати агресивних дій Москви щодо нашої держави, у тому числі її інформаційну війну та інформаційні атаки. Але зводити все – будь-який провал влади та негативну реакцію суспільства на її дії – виключно до російського впливу, всюди шукати "руку Кремля" не можна.

Зрозуміло, що для влади це найзручніший спосіб – "призначити ворога", аби потім на нього покладати відповідальність за всі проблеми, що виникають в Україні. Це – найпростіший для влади підхід.

відео дня

читайте такожПутін поспішає, тому посилив тиск на Україну

Утім, не варто забувати, що в Україні є внутрішні інтересанти та замовники. Наприклад, якщо говорити про вакцинацію, то, слід зважати й на конкуренцію, яка зберігається на ринку фармацевтичних послуг, а також на бажання різних груп дискредитувати Степанова, Ляшка або владу в цілому.

Так само не можна звинувачувати тільки Москву в організації різноманітних виступів та акцій протесту в країні. Адже, якщо слідувати за такою логікою, виходить, що й всі ті політики, які виводять людей на вулиці, зокрема, Порошенко, низка радикальних націоналістів та інші, теж мають бути оголошені "агентами Росії".

читайте такожУ масовій недовірі українців до епідемії влада повинна звинувачувати себе

До того ж, спроба списати все, що відбувається в Україні, на підступи Росії є небезпечною. Адже існує ризик, що, наприклад, якщо після чергового підвищення тарифів українці спробують проти цього протестувати, влада діятиме щодо них більш жорстко, звинувативши їх у тому, що вони – "рука Кремля" абощо. Це цілком можливо. А, враховуючи, що у нас планується ще три-чотири хвилі підвищення тарифів ЖКГ, рано чи пізно терпець у людей увірветься, і вони можуть вийти на вулиці.

Найпростіше для влади – заявити, що всі невдоволені тарифами є "агентами Кремля" та працюють на Путіна, а справжні патріоти мають дякувати…

Як тоді бути українцям, якщо з усіма діями влади доведеться погоджуватися, аби не бути звинуваченим у роботі на Москву? Як казав класик: "Нехай собі як знають божеволіють, конають, а нам своє робить".

Костянтин Бондаренко, політолог, історик, керівник Фонду "Українська політика", спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти