Лузери виборів-2020: чиє політичне майбутнє тепер під питанням

27 жовтня 2020, 10:31
Одні політичні сили ці вибори позбавили ореолу непереможності, інші – винесли на узбіччя політичного життя.
В Україні немає жодної політичної сили, яка б перемогла на цих виборах
В Україні немає жодної політичної сили, яка б перемогла на цих виборах

Мало які партії, що взяли участь у місцевих виборах, залишаться в захваті від отриманих результатів. Утім, є такі, у кого найбільше підстав для розчарування.

Серед провалів місцевих виборів слід виокремити головного лузера боротьби за Київ – політичну силу Перемога Пальчевського. Витрачені на цей політичний проект ресурси та отриманий результат – абсолютно неспівмірні. Ні витрачені гроші, ні колосальна кількість реклами не спрацювали тому, що рекламну кампанію так і не перевели у більш змістовне русло. По суті, кампанія Перемоги Пальчевського звелася до публікації рейтингів і реклами, натомість змістовну складову мало хто зможе пригадати. Очевидно, у Пальчевського вирішили, що за аналогією з попередніми виборами достатньо запропонувати якесь яскраве шоу, і його вистачить для пристойного результату. Однак за нинішніх умов втрати політичної активності, деполітизації і тотальної зневіри українців був більший запит на змістовну складову.

читайте також10 підсумків місцевих виборівМало яка з нинішніх парламентських партій може бути не розчарована результатами, отриманими за підсумками голосування. Та найбільше приводів для розчарування є у Батьківщини. Адже, мабуть, вперше Батьківщина не змогла навіть вибрати підтримку електорату в межах традиційного рейтингу Тимошенко. Очевидно, так сталося тому, що команда Тимошенко не змогла організувати кампанію відповідного рівня. У підсумку лише в Києві Батьківщина отримала більш-менш адекватний результат, а в усіх інших областях і містах немає чому радіти.

відео дня

Так само навряд чи будуть в захваті від отриманих результатів представники Радикальної партії. "Радикали" розраховували використати цю виборчу кампанію для гучного повернення у велику політику, але отримані результати не дозволяють навіть давати якісь однозначні оцінки про політичне майбутнє цієї політичної сили...

Але, чесно кажучи, і в інших політичних сил не все так добре.

Зокрема, Європейська солідарність точно розраховувала отримати абсолютно інші результати. По факту ж навіть у базових регіонах на заході України ця політична сила не змогла перемогти. Євросолідарність – серед лідерів, але надзвичайної перемоги не здобула.

Враховуючи, що зараз партія Петра Порошенка претендує на статус основної опозиції, підсумки місцевих виборів ставлять це під сумнів, бо Євросолідарність не зуміла підтвердити цей статус.

Щодо Слуги народу, то насправді результат партії влади не такий вже й поганий, адже у підсумку слуги отримують чимало мандатів на рівні депутатів. Але у "слуг" точно є відчуття, що вони втрачають ореол непереможності. Будь-яка інша партія, яка не мала надвисоких очікувань від цих виборів, була б дуже задоволена таким результатом, як отримали "слуги". Але для Слуги народу це стане перезавантаженням і втратою старих ілюзій.

читайте такожЗаліт року: ТОП феєричних провалів київських виборівПри цьому я абсолютно не погоджуюся з думкою, що тепер стають більш імовірними дострокові парламентські вибори. Так, результат Слуги народу далекий від оптимального і далекий від першого місця. Але, скажіть, хто здобув перемогу на цих виборах? Такої політичної сили в Україні – немає. Підтримку втратили всі, в тому числі основна парламентська опозиція. Хіба що окрім Європейської солідарності та ОПЗЖ, але й вони отримали, м'яко кажучи, не ті цифри, на які розраховували.

Тому виникає питання – а до яких результатів за таких умов призведе оголошення дострокових парламентських виборів? Я думаю, це призведе лише до чергового політичного тупика, тому що та конфігурація Верховної Ради, яка вимальовується зараз, не передбачає якоїсь більш-менш дієздатної більшості.

Крім того, місцеві еліти, які перемогли на цих виборах, навряд чи будуть становити системну опозицію по відношенню до влади. Вони можуть лише входити в конфронтацію ситуативно, як, наприклад, у випадку нинішньої пандемії і карантинних обмежень. Але загалом у них немає мотивації протистояти системно партії влади.

читайте такожВиборець покарав Зеленського за стиль "Порошенко-лайт"Тому підстав для дострокових виборів наразі немає.

Отже, хоча "слуги" і не отримали той результат, на який розраховували (що багато хто розцінює як поразку), але ніхто з їхніх опонентів так само не здобув перемоги. За великим рахунком, ніхто із загальнонаціональних політичних сил ці вибори не виграв, переможців немає.

Тобто у нас, судячи із низької явки та результатів місцевих виборів, суспільство втомилися від усіх – і від старих, і від нових політиків. Це, як на мене, є результатом того політичного дискурсу, який на даний момент активно просувається в Україні. Українці вже настільки втомилися від взаємного поливання брудом, що це вкрай негативно вплинуло на мобілізацію виборців цього разу.

Петро Олещук, політолог, викладач КНУ ім. Т. Шевченка, спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти