Конфлікт Кличка і Зеленського: чого чекати далі

19 травня 2021, 19:24
Точка неповернення ще не перейдена, бо ні Кличком, ні Зеленським не зроблено жодних заяв, які б не дозволили б їм домовитися.
Конфлікт Кличка і Зеленського: чого чекати далі
Віталій Кличко може піти війною проти Офісу президента / УНІАН

Слідчі, очевидно, мали намір проводити обшуки саме у Кличка. Бо до того відбувалася низка обшуків у комунальних підприємствах, і йти у будинок, де живе мер, а потім це заперечувати – такий казус у СБУ навряд чи можливий. Те, чому Кличка не виявилося на місці – окреме питання: чи то не знали його графік, чи то його попередили.

Що буде далі? Звісно, тиск продовжуватиметься. Бо, по-перше, бюджет Києва є ласим шматочком для багатьох. По-друге, Кличко заявляє про свої політичні амбіції. У правоохоронців може бути багато питань щодо корупції київської влади, але це не виключає політичний фактор.

Адже зачистка політичного поля від конкурентів – це логічний процес для команди Зеленського, яка планує переобиратися. Свого часу Садовий так само заявляв про політичні амбіції за часів Порошенка. І той факт, що ведуться слідчі дії щодо найближчого оточення Кличка, свідчить про те, що це не просто розслідування корупційних справ. Бо якби була мета лише присікти потоки і навести лад у комунальній сфері, то пішли б іншим шляхом і усі ці дії відбувалися б без загального політичного галасу.

відео дня

Якщо Кличко зможе тримати удар, то це може зіграти йому на користь. Бо зараз ситуація неоднозначна і говорити про те, що влада доб’ється свого, наразі рано.

читайте такожЩо стоїть за наїздом Зеленського на КличкаКличко наразі може спробувати залучитися підтримкою інших мерів, оскільки він є головою Асоціації міст України, але тут є нюанси, бо навряд чи хтось з мерів захоче конфронтації з центральною владою.

А на даному етапі він може почати з викриття схем Офісу президента у Києві. Якщо Кличко у відповідь на обшуки надаватиме докази корупції з боку центральної влади. Але питання у тому, як далеко може зайти влада і Кличко. Якщо Кличко готовий йти до кінця, захищаючи той статус-кво – не віддавати посади голови КМДА, не давати доступу до бюджету міста – то звичайно, він може піти на викриття навіть у чомусь шкодячи самому собі. Але якщо ж буде бажання домовитися, усе зійде нанівець так само, як 2 роки тому.

Точка неповернення ще не перейдена, бо ні Кличком, ні Зеленським не зроблено жодних заяв, які б не дозволили б їм домовитися.

Ще один аргумент, який може використати Кличко – це заручитися підтримкою Заходу. Єдине "але" у тому, що йому це буде робити складніше після історії з адвокатом Трампа Руді Джуліані, коли він використовував контакти з ним.

Крім того, поточна ситуація може призвести до відновлення контактів Кличка з Порошенком, який має медіаресурси та інші можливості впливу або ж з різними олігархічними групами у разі, якщо мер столиці набиратиме рейтинг.

Ярослав Макітра, політичний аналітик, спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти