Довічна недоторканість Путіна: від чого намагається убезпечитися "бог нації"

8 листопада 2020, 08:48
Законопроект про довічну недоторканість колишніх російських президентів – це прояв бажання "холопів" сподобатися своєму "государю".
Путін, як будь-який диктатор, впевнений, що правитиме до останньої хвилини. І Каддафі теж був у цьому впевнений... / Reuters
Путін, як будь-який диктатор, впевнений, що правитиме до останньої хвилини. І Каддафі теж був у цьому впевнений... / Reuters

До Держдуми РФ внесений законопроект, яким пропонується гарантувати довічну недоторканність колишнім президентам країни. Зокрема, екс-президента РФ не зможуть притягнути до кримінальної або адміністративної відповідальності, а також затримати, заарештувати, обшукувати або допитувати.

З одного боку, цю законодавчу ініціативу слід розцінювати як "прогиб" холопів Путіна, з іншого – як спробу Путіна остаточно "забетонувати" гарантії для себе-хорошого про всяк випадок.

Однак у Путіна поки що чимало "запасних аеродромів" і можливостей убезпечити себе. По-перше, зберігається варіант його довічного перебування на посаді президента. По-друге, є варіант, що передбачає відновлення монархії у Росії і коронування Володимира Путіна. По-третє, є варіант із Радою Федерації, яку Путін має очолити і керувати державою, але з іншої посади. Тобто він може змінювати різні посади, але має залишатися керівником держави, поки його не винесуть уперед ногами.

відео дня

читайте такожБункерний Путін довів, що він - патологічний боягузСаме під Путіна його "слуги" зараз швиденько виписують будь-які варіанти, які б забезпечили йому гарантії безпеки. І голосують за все це поспіхом. Це – звичайна практика тоталітарної країни.

Цей законопроект є проявом бажання "холопів" сподобатися своєму "государю", а також бажання "государя" отримати від холопів вираження їх "вєрноподданості" та додаткові гарантії на випадок "аби чого не сталося". Саме тому довічну недоторканість Путіна вони зараз закарбовують і зацементовують навічно.

Взагалі, тема про довічну недоторканість лідера держави в Росії обговорюється вже майже рік. І вже рік триває конкуренція, хто стане більшим лизоблюдом, хто більше сподобається Путіну своєю ініціативою. Під час дискусій на цю тему в Росії посилалися на деякі європейські держави, де колишнім президентам гарантується недоторканість на певний період після закінчення повноважень.

Крім того, норма про недоторканість уже виписана в оновленій конституції РФ. І цим законопроектом депутати Держдуми просто приводять у відповідність до оновленої конституції своє законодавство. Адже конституція писалася "на колінах", із порушенням усіх можливих норм і процедур, тож тепер це потрібно виправити і привести у відповідність, от вони і шарпаються…

Що далі… Все зрозуміло: кожна ініціатива, спрямована на закріплення довічних гарантій і довічної влади, безумовно, буде ухвалена в Росії.

читайте такожПочинається війна проти Путіна, де Україна буде передовим бастіономАдже тікати кудись Путін не збирається. В Росії у нього гігантські території, палаци, розкіш, бункери – навіщо йому кудись їхати? Де ще він матиме такі бункери, охорону та маєтки, як у Росії? Він у Росії – вождь і "бог нації".

Та й він не збирається відходити від влади до самої смерті. Але він думає про іншу формальну посаду, перебуваючи на якій він буде керувати. Наприклад, можливо, як в Ірані – духовний лідер нації. І виписувати щоразу під кожну нову посаду норму про недоторканість – справа складна й невигідна. Тож краще закріпити недоторканість за особою.

Будь-який диктатор до останньої хвилини впевнений, що він зможе завжди контролювати владу. І Каддафі теж був у цьому впевнений…

Втім, у Росії можливий бунт олігархів або бунт оточення Путіна. Та на цей випадок у Росії є стара традиція – царевбивство.

Тарас Чорновіл, політичний аналітик, колишній народний депутат України, спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти