Чому в Росії заговорили про поховання Леніна, і хто замість нього "оселиться" в мавзолеї

15 вересня 2020, 08:29
Хоча Ленін і "перша мумія країни", але Путін як історичну постать його не поважає.
Мавзолей можуть перетворити на пантеон, який служитиме імперським замашкам Путіна, на пункт імперського угару, де поклонятимуться символам Російської імперії
Мавзолей можуть перетворити на пантеон, який служитиме імперським замашкам Путіна, на пункт імперського угару, де поклонятимуться символам Російської імперії

Союз архітекторів Російської Федерації вирішив зібрати банк ідей з експлуатації мавзолею на Червоній площі в Москві на випадок, якщо тіло Володимира Леніна буде поховано. У Росії нічого не робиться просто так, тим більше, просто так там не озвучуються подібні монументальні ідеї.

Подібна ініціатива, скоріше, стосується імперських амбіцій керманича Росії. Адже люди, налаштовані на імперський лад, майже ні в чому не відрізняються між собою. Так, зокрема, на монументалістиці був помішаний і Гітлер – згадайте, як швидко наростив вплив у нацистській Німеччині архітектор Шпеєр, який запропонував перебудувати Берлін як столицю всесвітньої імперії, і Гітлер особисто контролював усе, що було з цим пов’язано.

Путін мало чим відрізняється, діючи в імперському угарі. При цьому він дуже любить історичні теми та багато грає на них. В одній зі своїх промов Путін дав зрозуміти, що до російських царів він ставиться із великим пієтетом, як до людей, які збирали землі і творили імперію, так само із повагою він ставиться до Сталіна. А от по Леніну в тому виступі Путін дуже потоптався і добре об нього витер ноги. Тому що в його розумінні Сталін і російські царі збирали землі і створювали імперію, а Ленін через свою обмеженість та шизофренію все зруйнував.

відео дня

Крім того, у Росії величезну роль відіграє лизоблюдство та бажання догодити тому, хто стоїть вище. Тому не факт, що від Путіна була вказівка підготувати ґрунт в питанні поховання Леніна. Цілком імовірно, що хтось просто захотів сподобатися президентові і, знаючи, ставлення Путіна до вище названих постатей, вирішив затіяти "переробочку" в російській монументалістиці та символах. Хоча Ленін і "перша мумія країни", але Путін його не поважає.

При цьому ідею про те, що мавзолей варто звільнити від Леніна, можуть пояснювати абсолютно гуманістичними міркуваннями: мовляв, слід дати людині нарешті нормально упокоїтися в землі, поховавши її поряд із матір’ю.

Путін хотів би прибрати Леніна, який йому муляє очі, як той, хто зруйнував велику імперію.

А тому зараз, скоріше за все, розпочнеться велика серія документальних фільмів да передач, а також досліджень, метою яких буде довести, що Ленін не був позитивною постаттю, діяв неправильно, зокрема, коли знищував інтелігенцію і робив ставку на плебеїв – він мав робити ставку на російських офіцерів.

Що буде в мавзолеї після поховання Леніна? Поки що не зрозуміло, на кому саме будуватимуть новий культ. Перенести у мавзолей Сталіна не можна, тому що Сталін, вибачаюся, вже згнив. Так само не перенесеш туди і останки російських царів, які зберігаються в соборі в Кремлі, бо там вже самі кості.

Чи готує Путін мавзолей під себе? Я б не відкидав такої думки повністю.

Але все-таки диктатори мають одну спільну рису: вони не думають, що є смертними. Більшість із них з цієї причини не готували спадкоємця, бо боялися навіть рідних, і тому постійно зачищали довкола себе поле. В результаті, коли такі диктатори йдуть з життя, виникає вакуум. Тому не впевнений, що Путін думає, що він колись помре, і що його можуть поховати в мавзолеї.

Але мавзолей можуть перетворити на певний пантеон, який служитиме імперським замашкам Путіна, на пункт імперського угару, де поклонятимуться символам Російської імперії. При цьому спробують зберегти величезні черги тих, хто б поклонявся не "першій мумії країни", а, наприклад, короні Російської імперії. У мавзолеї, ймовірно, розмістять щось таке, що сьогодні зберігається в Алмазному фонді, куди мізерний доступ за записом і на рік наперед.

Союз архітекторів начебто вважає за доцільне зробити в мавзолеї філію Державного музею архітектури ім. Щусєва, але такий варіант на конкурсі ідей точно не переможе. Хто такий Щусєв для Путіна? Якийсь там архітекторишка. У мавзолеї, біля якого Путін приймає паради та поважних гостей, швидше, лежатимуть символи самодержавства або імперські прапори.

Отже, ідея про "виселення" Леніна з мавзолею точно не є ініціативою самих архітекторів – "посягати на святе" офіційна структура в Росії, якою є Союз архітекторів, не наважилася б. Про це заговорили тільки тому, що на це є запит "нагорі", але поки що не сформульовані побажання щодо наповнення мавзолею.

Тарас Чорновіл, політичний аналітик, колишній народний депутат України, спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти