Кремль підклав під Україну міну уповільненої дії

7 травня 2021, 06:56
Після паспортизації жителів ОРДЛО Донбас стає асимільованою Росією територією.
Майже 530 тисяч жителів ОРДЛО отримали російське громадянство
Росія має намір видати жителям ОРДЛО не менше мільйона своїх паспортів / УНІАН

Той факт, що майже 530 тисяч жителів ОРДЛО, як повідомляє МВС РФ, отримали російське громадянство в спрощеному порядку, створює для України серйозні проблеми. Адже територія сама по собі нічого не значать – важливі люди, які на ній проживають. А коли на певній території живуть громадяни іншої країни, ця територія не може вважатися лояльною по відношенню до центру. Якщо раптом Україна сьогодні поверне ОРДЛО, то в очах тамтешніх людей, які отримали паспорти Російської Федерації, вона буде виглядати окупантом.

Проблема полягає в тому, що пройшло занадто багато часу з моменту захоплення Росією частини Донецької та Луганської областей, оскільки там, звісно, вже давно заведені російські порядки, введені в обіг російські гроші, активно роздаються російські паспорти. І при цьому місцевим жителям активно втовкмачується думка про те, що вони нічого спільного з Україною не мають.

читайте такожКиїв приречений вирішувати питання Донбасу силоюПовернення цих територій не силовим шляхом разом із людьми, які отримали російське громадянство, виглядає дуже примарним і проблематичним. Адже після російської паспортизації жителів ОРДЛО Донбас стає не просто окупованою територією – він стає русифікованою і асимільованою Росією територією.

відео дня

530 тисяч українських громадян із російськими паспортами – це величезна кількість людей. Однак, слід зазначити, що половина з них не особливо й хотіла отримувати російський паспорт – просто людям потрібно якось жити на цих територіях, незважаючи на війну. При цьому Україна своєю політикою не надто приваблива для жителів ОРДЛО: допомога переселенцям виявляється мізерна, великої турботи від української держави вони не бачать. Тому немає нічого дивного в тому, що половина місцевих жителів була змушена взяти російські паспорти.

Щоб тепер повернути окуповану частину Донбасу під юрисдикцію України, будуть потрібні жорсткі рішення і радикальні кроки. Це потрібно, щоб ця територія стала нашою по-справжньому, а не просто на папері й на карті. Можливо лише силове вирішення питання, тому що Росія не піде на жодні переговори. А якщо і піде, то тільки на умовах, які будуть неприйнятні для України.

Зокрема, РФ готова віддати нам ОРДЛО, та й Крим, але тільки в обмін на те, що Україна повернеться до складу Російської імперії.

читайте такожНе такий страшний чорт: чому Путін не здатний захопити УкраїнуУкраїні тепер буде важче повернути ці території. Коли видавалися російські паспорти, це було не просто проявом підтримки російськомовних (це все дурниця, Кремль абсолютно не хвилює те, як живуть російськомовні). Москва розраховувала на те, що їй вдасться створити умови для повернення України до складу Російської імперії. Адже без України ця імперія відбутися просто не може: вона може бути без Прибалтики, Фінляндії, Польщі, середньоазіатського поясу, Закавказзя, але не без України.

Виходить, що з кожним виданим російським паспортом на Донбасі, Росія все міцніше і міцніше прив'язує до себе Україну. І чим далі, тим складніше нам буде вирішувати цю проблему.

Не можна буде просто взяти і анулювати паспорти. Так, їх можна порвати і викинути, але люди ж не зміняться! А половина з них підтвердила свою глибоку прихильність до Росії: за своїм менталітетом вони стали, скоріше, російськими громадянами, ніж українськими.

Менталітет населення Донбасу зараз схожий на менталітет жителів Криму до початку анексії: тоді в Криму жило дуже багато російських військових і пенсіонерів – багато разів їздив до Криму до 2014-го року, і щоразу я відчував себе там немов десь біля Сочі, а не в Україні. Саме цей менталітет кримчан і дав Кремлю можливість захопити Крим. Росії залишалося тільки захопити територію, вигнати з неї українських силовиків або перекупити їх, зняти українські прапори, і все, більше нічого робити було не потрібно, тому що ніхто з місцевих не брався за зброю і не намагався чинити опір приходу Росії. Але ж якби в 2014-му по окупантам в Криму почали стріляти, з материкової частини України підтягнулося б дуже багато людей захищати півострів.

читайте такожПропозиція Зеленського про зустріч для Путіна, як запах крові для акулиСаме тому у Росії не вийшло так само легко, без єдиного пострілу, захопити Луганськ, Донецьк, Харків: там жили люди, менш заражені імперськістю, і вони взяли до рук зброю і почали стріляти в окупантів ще до того, як прийшли силовики. І першими жертвами цієї війни стали якраз ті місцеві жителі, які стали чинити опір планам Росії. Згадайте мітинг у Донецьку, на якому били і вбивали тих, хто був за Україну і хто чинив опір, боровся.

Побачивши цей опір жителів Донбасу, туди поїхали люди з Києва, Львова та інших областей, що захищатимуть цей регіон. Місцеві жителі дали сигнал, що готові битися і не чекають там Росію.

Росії паспортизація жителів ОРДЛО ще більше розв'яже руки: раніше вона виправдовувала свою агресію бажанням "захистити російськомовних людей в Україні", тепер же вона стане "захищати російських громадян".

Що буде тепер, зрозуміти нескладно – достатньо подивіться на приклади Південної Осетії та Абхазії, де безліч людей отримали російські паспорти: основним аргументом Росії, яка вторглася в Грузію, було те, що "тут живуть наші громадяни, і ми їх будемо захищати".

Росія роздає паспорти на Донбасі заради "внутрішнього споживання", так як тепер в Російській імперії, що зароджується, легко буде кинути клич: "Хлопці, дивіться, там наших б'ють! Причому не просто російськомовних, а тих, хто взяв паспорти РФ. Вони в біді, там маленьких хлопчиків розпинають!". І багатьох росіян, заражених шовінізмом, це спонукатиме піти служити в армію і воювати "проти нацистського режиму в Україні", захищаючи від нього жителів Донецької та Луганської областей.

Що Україні робити після деокупації Донбасу з людьми, які отримали російські паспорти? Найпростіший варіант, на який не погодиться ні наш уряд, ні наше суспільство, ні міжнародні інституції – виселити цих людей в Росію. Вибачте за такий великий радикалізм.

читайте такожПротистояння Заходу і РФ назавжди зробить з України " сіру зону"Якщо цього не зробити, ці люди завжди залишатимуться "міною уповільненої дії", оскільки ті, хто визнали себе громадянами іншої держави, живучи на нашій території, навіть викинувши паспорти РФ, все одно залишаться "п'ятою колоною".

І немає сенсу побоюватися, що це породить новий виток конфлікту. Оскільки конфлікт буде завжди до тих пір, поки Росія, російське суспільство і влада не відмовляться від імперської політики. Якби в РФ правили розумні люди, а не бовдури і колишні кегебісти, вони могли б будувати імперію м'яко. Але вони діють нахрапом і змушують силою інші держави любити Москву. Така політика Кремля є глибоко помилковою, адже вся Україна до 2014 року була більш лояльно налаштована по відношенню до Росії і російської влади, і у Москви було набагато більше шансів м'яким шляхом дістати Україну.

Так чи інакше кількість жителів ОРДЛО, які отримали російський паспорт, не зупиниться на 530 тисячах – їх ставатиме більше. Кремль має намір видати більше мільйона паспортів. Мільйон – це суб'єктивно і психологічно величезна цифра, якою можна буде торгувати на світових політичних ринках, кажучи: "Дивіться, тут мільйон наших громадян, як ми можемо їх кинути!".

Юрій Касьянов, волонтер, блогер, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти