Піймали тати коника: рецензія на фільм "Стукіт у двері"

12 лютого 2023, 19:32оновлено 13 лютого 2023, 23:43
В українському прокаті йде фільм жахів "Стукіт у двері" від запеклого майстра містичних сюжетів М.Найта Шьямалана.
Кадр з х/ф "Стукіт у двері" / Universal Pictures

В американській і дуже мальовничій глибинці на вікенд зупинилася сім'я. Двоє тат (Джонатан Графф і Бен Олдрідж) і лапочка-донька (Крістен Куї). Кругом панує буколічна ідилія, дівчинка спокійно ловить собі коників, як раптом з лісу виходить дивна компанія - татуйований качок (Дейв Баутіста), рудий гопник (Руперт Грінт), пірсигована хохотушка (Еббі Куїн) і клопітка тітонька (Ніккі Амука-Берд). Качок негайно каже, що хтось із сімейства повинен принести себе в жертву - інакше по всій планеті негайно настане повний Армагеддець і Апокаліпсець. При цьому вся компанія виглядає дуже похмуро і озброєна - хто сокирою, хто кайлом, хто чим.

Чого не позичати М. Найту Шьямалану, так це фантазії і нахабства. І цей результат приводив його як до мегауспіху (за типом "Шостого почуття" або "Таємничого лісу") так і до мегапровалів ("Після нашої ери"). Але тим не менш, йому вдалося зібрати досить згуртовану масу фанатів, яка забезпечує його проектам (якщо, звичайно, бюджет тих коливається в районі 20-30 млн доларів).

Так і пройшло зі "Стуком у двері". Фільм вийшов реально по-шьямаланівські мутний, нахабний і винахідливий. Через бюджетні обмеження, кіно вийшло камерне, але відчуття кінця світу режисер нагнітає відмінно. Дуже скупими, але точними мазками. Під стать йому і актори. Особливо виділяються на тлі Грофф (зірка "Мисливця за розумом" і "Матриці 4") і Батіста (який робить все, щоб максимально піти від ролі тупого громили з "Вартових Галактики").

Підсумовуючи-фанатам Шьямалана, любителям неясних сюжетів і просто фанатів лоскоту в районі нервів фільм однозначно рекомендується до перегляду. Він ні на хвилину не дасть ні занудьгувати, ні засумніватися в реальності того, що відбувається на екрані.