StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

В Києві презентували фільм "Свобода у вогні: боротьба України за свободу"

23 лютого 2023, 19:05
Фільм є продовженням номінованого на "Оскар" проєкту "Зима у вогні" (Winter On Fire: Ukraine's Fight for Freedom).
свобода у вогні

22 лютого в Києві відбувся закритий допремʼєрний показ документальної стрічки "Свобода у вогні: боротьба України за свободу" (Freedom on Fire: Ukraine’s Fight for Freedom) американського кінорежисера Євгена Афінеєвського. Спеціально для цього показу було змонтовано режисерську версію, куди увійшли кадри, відзняті на початку 2023 року. Захід пройшов у кінотеатрі "Жовтень", який відвідав власне сам режисер Євген Афінеєвський, команда проєкту, представники дипломатичного корпусу, журналісти, медійники, військові, а також Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко.

"Свобода у вогні" допомагає світові не тільки краще зрозуміти, що саме відбувається під час російсько-української війни, але й відслідкувати ті корені, які були закладені під час Революції гідності, яку не сприйняв путін, через що рф, власне, розпочала війну дев'ять років тому. Тому я вдячний Євгену, вдячний команді 1+1 media та усім, хто долучився до створення цієї важливої історії. Адже це теж своєрідний щит для нас у цій війні з ворогом і крок до Перемоги", – прокоментував Олександр Ткаченко.

У фільмі представлено глибокий погляд на гуманітарну кризу в Україні, викликану повномасштабним вторгненням росії, де розповідається про дітей, матерів, солдатів, лікарів, художників, волонтерів, священиків та журналістів, які змінюються, спостерігаючи безперервні руйнування та кровопролиття.

відео дня

Водночас фільм наголошує на мужності та лютій рішучості українського народу відстоювати свою Батьківщину до "останньої краплі крові". Українці виявляють співчуття і стійкість, навіть коли оточені смертю та руйнуваннями та стають свідками військових злочинів.

За словами режисера, за перші 5 місяців повномасштабної війни йому вдалося зібрати команду з 43 операторів та 9 режисерів монтажу. До зйомок приєдналися десятки людей, а понад сто героїв поділилися своїми історіями.

"Коли я закінчив фільм "Зима у вогні" про Революцію Гідності, багато хто запитував, чи я продовжуватиму історію, адже війна почалася тоді, у 2014 році. Ми ще продовжували знімати у 2014 та 2015 роках. У 2014-2015 роках я особисто сподівався, що багато українських кінематографістів створюватимуть свої фільми про війну, але вже в 2022 році, після того, як світ перестав звертати увагу на війну, я відчув необхідність повернутися і продовжити історію, розпочату на Майдані у фільмі "Зима у вогні". Мені потрібно було знайти людину, яка змогла б об'єднати всі 8 років війни та допомогти розповісти цілісну історію. Так, однією з головних героїнь фільму стала кореспондент ТСН Наталя Нагорна, яка систематично висвітлювала війну з 2014 року. Україна є щитом для всього Європейського Союзу від російського імперіалістичного агресора та український народ б'ється у цій війні за свободу та демократію всього світу", – прокоментував режисер Євген Афінеєвський.

Документальний фільм "Свобода у вогні" є присвятою журналістам, які віддали свої життя в боротьбі за правду. Однією з головних героїнь проєкту стала кореспондентка ТСН Наталя Нагорна, свідок героїчних вчинків українців та усіх трагічних подій російсько-української війни тривалістю у вже 9 років.

"Найголовнішим в цьому фільмі особисто для мене є безцінний архів, який збирався в режимі реального часу і збирається досі. Це хронологія, яку потрібно було, щоб побачили в усьому світі. Саме тому стрічка презентується на великій кількості найрізноманітніших міжнародних заходів. Іноземці та українці сприймають фільм зовсім по-різному. Для іноземців війна в Україні особливо в такій концентрації є справжнім шоком, а для нас –це реальність", – додала Наталя Нагорна, кореспондентка ТСН.

Світова прем’єра стрічки відбулася на 79-му Венеційському міжнародному кінофестивалі, де картину відзначили премією Kineo Award, а також на Міжнародному кінофестивалі в Торонто.

Фільм демонструвався на Міжнародному кінофестивалі в Хемптоні, Мілл-Веллі, Міжнародному кінофестивалі в Сіетлі DocFest (закриття), кінофестивалі SCAD Savannah, DOCNYC, Будапештському міжнародному фестивалі документального кіно, Стокгольмському міжнародному кінофестивалі, Токійському міжнародному кінофестивалі, Міжнародному фестивалі документального кіно Ji.glava (Чехія), Movies on War Film Festival (Норвегія) та Eastern Neighbours Film Festival (Нідерланди).

Freedom on Fire: Ukraine’s Fight for Freedom також здобув премію Фонду родини Бріццолара, якою відзначають кінороботи на теми конфліктів та їхнього вирішення, нагороду "Сила кіно" (Мілл-Веллі), а також першу премію SCAD Daring Documentarian Award, будучи номінованим на нагороду Critics Choice Documentarian Award у категорії "Найкращий політичний документальний фільм".

Для українських телеглядачів запланована телевізійна премʼєра стрічки, дата якої стане відома згодом.

"Коли Євген Афінеєвський прийшов до нас із запитом допомогти у створенні "Свободи у вогні", ми погодилися практично одразу. Адже для нас пріоритетно важливим є реалізація проєктів, які наближають Перемогу України та протидіють ворожій пропаганді. Ця робота є знаковою для кожного українця, адже її мета – показати всьому світові, що насправді відбувається в Україні та якою є наша щоденна реальність. Дякуємо команді за надзусилля і сподіваємося, що вони дійсно конвертуються у велику підтримку та таку необхідну допомогу для нашої якнайшвидшої Перемоги", – резюмував Максим Кривицький, генеральний продюсер 1+1 та директор телевізійного бізнесу 1+1 media.

До слова, у кінотеатрі "Жовтень", який приймав подію, вже 24 лютого, в день річниці повномасштабного вторгнення рф в Україну, відбудеться показ тематичного репертуару, а всі касові збори кінотеатру в цей день будуть перераховані ЗСУ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти