StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Як правильно прати кольорові речі: 7 золотих правил, щоб ваш одяг лишався яскравим роками

11 липня 2022, 17:46
Без сумніву, найвибагливіші у догляді в нашому гардеробі саме кольорові речі. Але якщо правильно за ними доглядати, вони роками лишатимуться, як нові.
стирка вещей, стиральная машинка
Як правильно прати кольорові речі/ ua.depositphotos.com

Кольорові речі більш вибагливі у догляді. Через часте носіння і прання вони можуть втратити свою яскравість та соковитість і вже не виглядатимуть так охайно і гарно, як це було одразу після купівлі.

Проте якщо знати основні правила прання кольорових речей, то ваш одяг прослужить вам ще не один рік і постійно радуватиме погляд, виглядаючи, як новий.

Главред зібрав поради, які допоможуть вам випрати кольорові речі в машинці та вручну без шкоди для них.

відео дня

1. Чому сортування речей – це так важливо

Про те, що яскраві речі потрібно прати окремо від темних та світлих, знають практично всі. Але на цьому сортування речей насправді не закінчується. Потрібно ще звертати увагу, речі яких кольорів ви кладете разом у машинку. Так, разом можна прати усе, що має червоний та оранжевий колір, а також їхні відтінки. Так само разом можна класти в машинку речі синього і зеленого кольорів – такі кольори, як то кажуть, між собою "не кусаються".

Звертайте також увагу на типи тканин, адже кожен з них має свої вимоги до прання, які часто можуть суттєво відрізнятися. Раніше Главред розповідав, як правильно сортувати речі перед пранням.

2. Що робити зі складними плямами на кольорових речах

Якщо на вашому кольоровому одязі є якісь чіткі плями, які в’їлися, перед пранням нанесіть на них трохи рідкого миючого засобу і залиште так на якийсь час. Також можна замочити одяг до того, як кидати його у пральну машину.

3. Прати одяг варто навиворіт

Це збереже ваші речі від стирання волокон під час прання. З цією ж метою потрібно стежити, щоб між білизною та верхом барабана було трохи вільного місця – приблизно на ширину долоні.

4. Температура для прання кольорових речей – не вище 40 градусів

Режим прання для кольорових речей повинен відповідати тим вимогам, які вказані на яличку одягу. Потрібно орієнтуватися саме на це. Проте загалом, як правило, кольорові речі потрібно прати за температури 30-40 градусів.

Якщо ж річ ще ні разу не пралася і ви не знаєте, чи вона линяє, краще для першого прання встановити температуру 30 градусів.

читайте такожЩо можна прати в режимі швидкого прання: 3 правила, які збережуть ваші речі в ідеальному станіЯкщо ж ви вже знаєте, що конкретна річ линяє, краще прати її вручну, щоб вона менше часу провела у воді. Перевірити, чи линятиме річ, можна досить прости способом – намочити її частину водою і потім прикласти білу паперову або тканинну серветку.

5. Як правильно обрати миючий засіб для кольорових речей

Не можна прати кольорові речі порошком для білих речей. Краще одразу придбати і мати вдома миючий засіб, які підходить саме для кольорового одягу, або ж нейтральний порошок на основі мила. Також не можна використовувати відбілювачі.

6. Як правильно сушити кольоровий одяг

Варто також пам’ятати, що не можна сушити яскравий одяг під прямим сонячним промінням, адже тоді колір вицвітатиме. На збереження кольорів також погано впливає прасування гарячою праскою.

Також краще сушити такий одяг вивернутим.

7. Як зберегти колір кольорових речей

Щоб закріпити колір на щойно придбаному яскравому одязі можна потримати нову річ у прохолодній воді, у яку додати сіль або оцет.

Надалі цю річ можна щоразу після прання полоскати у воді з однією з названих вище речовин. Тоді кольори довше лишатимуться яскравими.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти