StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Подих свіжого морозу: як правильно провітрювати квартиру взимку

27 січня 2023, 15:46
"Чи можна провітрювати квартиру взимку" – коли на вулиці морози, то це питання постає з усією визначеністю. Главред дає на нього детальну відповідь.
мороз, вентиляція
Як правильно провітрювати квартиру взимку / колаж фото https://ua.depositphotos.com

Якщо в квартирі все в порядку з опаленням, то відразу ж виникне проблема перепаду домашньої і вуличної температур. А надовго відкривати вікна або хоча б кватирки взимку – загрожує протягами, дискомфортом, запотівання вікон. Відповідно, для ефективного зимового провітрювання потрібно дотримуватися кількох простих правил.

Скільки часу потрібно провітрювати квартиру взимку:

  • Взимку провітрювання робите швидко, але максимально інтенсивно. При розкритих віконних стулках прискорений повітрообмін не викличе вихолоджування приміщення;
  • Не рекомендується влаштовувати взимку протяги, щоб не переохолодити стінові конструкції;
  • Провітрюють квартиру вранці і на ніч, а якщо господар весь день вдома, то і в обід;
  • Не слід постійно тримати кватирку відкритою. Це призведе до надмірної втрати тепла з приміщення, зниження температури стін і меблів. За 5-10 хвилин повітря в кімнаті повністю зміниться, а температура знову відновиться;
  • У сильний мороз час провітрювання можна скоротити до 3-5 хвилин;

Крім того, щоб мінімізувати конденсат в квартирі, варто рідше поливати квіти, не сушити білизну і не користуватися зволожувачами повітря в тому приміщенні, яке регулярно провітрюється.

Як максимально швидко провітрити квартиру

Вентиляція

На це питання існує як мінімум два варіанти відповіді. По-перше, потрібно влаштувати наскрізне провітрювання квартири. Організувати будинку протяг досить просто. Досить відкрити вікна і балконні двері, що розташовуються на протилежних стінах житла. Якщо квартира кутова, допускається провітрювання через вікна перпендикулярних стін. Щоб свіже повітря безперешкодно пролетів по квартирі, міжкімнатні двері також слід відчинити. Треба пам'ятати, що протяги можуть стати причиною простудних (і інших хвороб). Тому потрібно стежити, щоб під час провітрювання в приміщенні нікого не було.

По-друге, найскладніше швидко провітрити кімнату з вікнами, які виходять на одну сторону вулиці. У цьому випадку вентиляція відбувається дуже повільно, навіть якщо на вулиці дуже вітряно. Тут може виручити побутовий вентилятор. Найкраще встановити його в створі розкритого вікна, включити на повну потужність. І він швидко провітрить приміщення.

У наскрізного провітрювання є один недолік. Слід пам'ятати, що повітря з вулиці потрапляє в квартиру неочищеним, наповненим алергенами, вуличним смогом і вихлопними газами авто. Тому від такого варіанту краще відмовитися, якщо житло розташоване поблизу жвавих транспортних артерій.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти