StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Копійчаний засіб врятує весь урожай: що покласти в лунку при посадці огірків

2 квітня 2024, 03:55оновлено 3 квітня, 19:40
Як підготувати ґрунт для посадки огірків у відкритий ґрунт - овочівникам дали неоціненну пораду.
Огірки
Що покласти в лунку при посадці / Колаж: Главред, Фото: Pixabay/artellliii72, Pixabay/MetsikGarden

Сівозміни є важливою складовою при вирощуванні огірків. Ця культура любить чорноземи і багаті поживними речовинами ґрунти, а також добре реагує на внесення гною, проте посіви огірка на одній і тій самій земельній ділянці потрібно робити не раніше, ніж 3-4 роки, і чергувати сівозміни з іншими овочами.

Такими рекомендаціями поділилася доктор сільськогосподарських наук Інституту овочівництва і баштанництва Національної академії аграрних наук України Оксана Сергієнко. Про це йдеться в матеріалах, опублікованих НААНУ.

Читайте наш матеріал "Чим обробити насіння помідорів від фітофтори: копійчаний засіб врятує врожай".

Як підготувати ґрунт для посадки огірків у відкритий ґрунт

Вона рекомендує під посадку огірка в ґрунт внести:

  • гній, можна і свіжий: 5-7 кг на кв. м, це десь відро;
  • або 2-3 кг на кв. м пташиного посліду;
  • 50 г на кв. м добрива нітроамофоска, це десь три столові ложки;
  • після внесення гною слід перекопати на глибину - 15-20 см.

При цьому овочівник рекомендує навесні верхній шар землі перекопати неглибоко на 2-4 сантиметри. А в період росту також можна удобрювати рослину добривами, які можна знайти в магазинах.

Як правильно висаджувати огірки: поради овочівника

За словами фахівця, норма висіву огірка - 5-6 г на 10 кв. м.

При цьому експерт говорить про те, що насіння огірка довго зберігає схожість. Схожість огірків тримає 6-8 років, а якщо умови оптимальні, то і 10 років.

Науковець-овочівник радить сіяти насіння у два-три терміни. "Наприклад, прогрівся ґрунт до 15 градусів - висіяли першу партію насіння. Спочатку підуть ранні - десь наприкінці червня, а потім пізні - у вересні", - розповідає доктор сільськогосподарських наук.

Важливо також звертати увагу на глибину загортання огірка - 5-6 см.

У разі тимчасового зниження температури в період сходів, їх бажано вкрити агроволокном або плівкою, або на ніч полити теплою водою.

Коли висаджувати огірки у відкритий ґрунт

Дачникам і городникам рекомендують не поспішати, а дочекатися оптимальної температури. Огірки починають сіяти на початку травня - перша декада, коли вже встановлюється стійке потепління. Повторно можна посіяти наприкінці травня-початку червня, після збирання ранніх овочів, наприклад редиски.

Важливо не забувати про те, що овочі люблять простір і сонце. Однак, якщо є город із тіні, то саме огірок там і можна посіяти.

Дивіться відео - коли і як висаджувати огірки у відкритий ґрунт:

Як доглядати за ґрунтом при посадці огірків

За словами доктора сільгосп наук, огірки можна висівати огірки гніздовим способом. У лунку сіється 4-6 насінин і відстань між гніздами в рядочку - 30 см.

При гніздовому способі висадки залишають 2-3 рослини, якщо стрічковий спосіб, то рослини залишають на відстані 10-12 см одна від одної.

Уточнюється, що поливати огірок краще ввечері або вранці обов'язково теплою водою. При цьому стежте, щоб вода повністю увійшла в ґрунт. Норма поливу - 20-25 літрів на кв. м. У спекотну погоду корисний освіжаючий полив з лійки - 5-6 л теплої води на кв. м. "Огірок любить зволожений ґрунт", - додала Сергієнко.

Що відомо про Інститут овочівництва та баштанництва

Це головна наукова установа, заснована 1947 року, яка очолює і координує науково-дослідні роботи з питань овочівництва та баштанництва. Основні напрями роботи зосереджені на розв'язанні пріоритетних фундаментальних і прикладних завдань з розроблення генетичних, біотехнологічних і фізіолого-біохімічних методів створення високоадаптованих вихідних матеріалів для селекції овочевих і баштанних рослин. Також фахівці інституту займаються створенням конкурентоспроможних, стійких до комплексу біотичних та абіотичних чинників гібридів і сортів овочевих і баштанних рослин, придатних для сучасних технологій виробництва. Інститут також науково забезпечує впровадження інноваційних розробок в агропромисловому виробництві, йдеться в матеріалах ІОБ.

Більше новин:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти