StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Час діставати секатор: коли і як обрізати персик навесні

20 березня 2024, 12:56
890
Дотримуючись цих порад, ви забезпечите здоров'я і високу врожайність вашого персика.
Коли і як обрізати персик навесні
Коли і як обрізати персик навесні / Колаж Главред, фото: скріншот YouTube

Обрізка персика - не тільки важливий етап догляду за деревом, а й запорука високої врожайності та довговічності його зростання.

Як правильно обрізати персик навесні і на яких основних принципах слід орієнтуватися розповіли експерти з Leto.

Як обрізати персик?

Персики - самозапильні рослини, що дозволяє вирощувати їх поодинці. Обрізку саджанця персика краще проводити навесні, враховуючи його низьку зимостійкість. Слід формувати персик у вигляді дерева з відкритим центром, чашоподібної форми.

Для цього виберіть 3-4 гілки, розташовані на стовбурі в різних напрямках. Виріжте центральний провідник, залишивши штамб заввишки 60-70 см. Укорочуйте гілки до однакової висоти на 2/3 або наполовину. Наступного року видаліть усі гілки, що ростуть усередину крони, і вкоротіть пагони продовження скелетних гілок.

Обрізкаплодоносного дерева: Обрізка плодоносного дерева - важлива операція, що визначає майбутній урожай. Персик плодоносить на пагонах, що виросли торік, тому що сильніший був приріст, то вищий урожай. Однак, без обрізки дерево загущується, плоди дрібнішають, і догляд за такими деревами стає складним.

Коли проводити обрізку персика?

Осіння обрізка не завжди сприятливо впливає на зимостійкість, тому краще проводити обрізку навесні, у квітні, перед або після цвітіння. Це дає змогу регулювати врожай, уникнути проріджування плодів і бачити підмерзлі пагони.

Чому дерева обрізають навесні?

У весняний період садівники займаються формуванням крони старих дерев, що сприяє розвитку молодих пагонів. Після обрізки плоди на дереві ростуть так, що їх можна легко дістати без особливих пристосувань. Обрізка молодих плодових дерев прискорює початок плодоношення, допомагає сформувати правильну крону, забезпечує цвітіння і утворення якісної зав'язі на основних гілках. Усі плодові культури після зимівлі потребують санітарної та формувальної обрізки.

Переваги квітневої обрізки:

  • Чітко видно підмерзлі пагони.
  • Регулюється врожай, не потрібне проріджування плодів.
  • Терміни обрізки не збігаються з основною обрізкою саду.

Як обрізати персик?

На основних гілках виберіть пари торішніх приростів. Один з них вкорочуйте до 6-8 бруньок - це пагін плодоношення. Сусідній пагін вкорочуйте до 2-3 бруньок - це майбутній пагін заміщення.

Видаляйте з пагонів плодоношення всі прирости протягом сезону, а на пагоні заміщення залишайте два найкращі прирости. Таким чином, об'єм дерева і кількість плодоносних пагонів залишаються стабільними.

Дивіться відео про те, як обрізати персик навесні:

Вам може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти