StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Всі дані на комп'ютері можуть бути втрачені: як правильно вимикати ПК кнопкою

26 серпня 2024, 16:46
228
Іноді виникають ситуації, коли потрібно швидко вимкнути комп'ютер. Главред з'ясував чи можна вимкнути ПК кнопкою та, як уникнути можливих проблем.
Всі дані на комп'ютері можуть бути втрачені: як правильно вимикати ПК кнопкою
Чи небезпечно вимикати комп'ютер кнопкою живлення - просте пояснення / Колаж Главред, фото: pexels, ua.depositphotos.com

Для того, щоб вимкнути комп'ютер або ноутбук є чимало доступних способів, які можна назвати відносно безпечними для даних на ПК. Однак, чимало людей вважають, що вимикання комп'ютера за допомогою кнопки на корпусі може зашкодити пристрою. Про те, чи можна вимикати ПК за допомогою кнопки розповів блогер під ніком @techwithseong у відео на Tik-Tok.

Чи можна вимикати комп'ютер кнопкою на блоці живлення

У відео блогер коментує відео іншої дівчини, яка скаржиться на друзів, що кричать на неї через те, що вона вимикає комп'ютер за допомогою кнопки на корпусі. За її словами, це нібито шкодить її власному комп'ютеру.

"Ні, насправді це не так вже й погано. Якби ми були на початку 2000-х або раніше, це було б погано. Але в наш час операційні системи розуміють, що ви намагаєтеся зробити, тож нормально це нормально вимикати комп'ютер за допомогою кнопки на корпусі", - вказує він.

відео дня

Однак, він попередив, що довге натискання кнопки ввімкнення комп'ютера може закінчитись проблемами.

Дивіться відео про те, чи можна вимикати ПК за допомогою кнопки:

@techwithseong#stitch @sweetly_jaders Can you use the power button to shut off your Pc? #windows#gaming#pctips♬ original sound - techwithseong

Чи небезпечно вимикати комп'ютер кнопкою живлення

Один із користувачів на форумі Quora поцікавився про те, які можуть бути наслідки вимкнення ПК за допомогою кнопки.

"Чи зашкодить моєму комп’ютеру вимкнути його кнопкою живлення?", - запитав він.

У відповідь на це питання програміст Андерс Борг зазначив, що якщо натиснути кнопку вимкнення на корпусі комп'ютера на короткий час - операційна система вимкне комп'ютер.

"Якщо утримувати кнопку натиснутою протягом 10 секунд, ви отримаєте жорстку зупинку. Не робіть цього, якщо комп'ютер не вимкнеться інакше. Це може призвести до пошкодження даних", - попереджає він.

Як правильно безпечно вимкнути ПК

Експерт Кен Валлевейн додає, що існує кнопка, яка безпечно запускає та зупиняє систему, під її власним контролем, і, залежно від типу комп’ютера, часто також є перемикач живлення, який рівнозначний тому, що від’єднати шнур живлення.

""Кнопка живлення", яку, я підозрюю, ви маєте на увазі, якщо ви натиснете її коротко, повідомляє комп’ютеру почати процес безпечного вимкнення. Це означає, що він безпечно закриває запущене програмне забезпечення, завершує будь-які очікувані дії на диску, "позначає" диск як безпечно закритий і вимикається", - пояснює він.

Чому не можна різко вимикати комп'ютер

За його словами, якщо натиснути й утримувати цю кнопку приблизно 5 секунд або довше, вона перекриває процеси безпечного вимкнення та просто вимикає живлення, наче комп'ютер від'єднали від живлення.

"Не рекомендується, але іноді це те, що вам потрібно зробити. Якщо після цього у вас виникнуть проблеми, то, ймовірно, ви не винні у раптовому вимкненні; можливо, це сталося через те, що змусило вас це зробити. Програмне забезпечення розвивалося протягом багатьох років і використовує методи, які мінімізують ймовірність виникнення проблем через збої в роботі системи та перебої в електропостачанні, а також самовідновлюється, коли це необхідно. Воно ніколи не може бути ідеальним, але це досить добре. І незворотні пошкодження обладнання навряд чи будуть спричинені раптовою втратою живлення", - резюмував Кен Валлевейн.

Довге затискання кнопки живлення призведе до примусового вимкнення комп'ютера, що означає негайне відключення живлення. При цьому комп'ютер не завершить роботу належним чином, тому можливі такі наслідки:

  • Втрата незбережених даних.
  • Пошкодження файлової системи або програм.
  • Проблеми при наступному запуску (наприклад, необхідність відновлення системи).

Примусове вимкнення рекомендується використовувати лише в разі крайньої необхідності, коли комп'ютер не реагує на інші команди.

Що таке Quora

Quora - це соціальний веб-сайт запитань і відповідей та онлайн-ринок знань зі штаб-квартирою в Маунтін-В'ю, штат Каліфорнія. Він був заснований 25 червня 2009 р. і став загальнодоступним 21 червня 2010 р. Користувачі можуть співпрацювати, редагуючи запитання та коментуючи відповіді, надані іншими користувачами. Станом на 2020 р. веб-сайт відвідували 300 мільйонів користувачів щомісяця, повідомляє Вікіпедія.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти