StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Скільки кави можна пити: відповідь здивує навіть досвідчених кавоманів

22 серпня 2023, 13:44оновлено 24 серпня 2023, 07:42
Кавомани рано чи пізно замислюються над задоволеною простим питанням: "Скільки кави можна пити?". Главред вирішив розібратися з цією темою.
Кава
400 мг кофеїну (в середньому чотири чашки) в день - в цілому безпечні / колаж Главред, фото УНІАН

Кава - напій далеко не такий простий, як здається на перший погляд. Він містить в собі сотні біологічно активних речовин. І кофеїн - головне з них. Його зміст на одну чашку зазвичай коливається в районі 100 мг.

Скільки кави можна пити в день

Одні фанати кави випивають в середньому по від п'яти до шести чашок в день (близько 400-500 мг кофеїну), а інші обмежуються однією-двома порціями.

Експерти сходяться на тому, що 400 мг кофеїну (в середньому чотири чашки) в день в цілому безпечні для тіла, а разова порція не повинна перевищувати 200 мг.

відео дня

Якщо Ви цікавитеся темою кави, то рекомендуємо прочитати матеріал: "Чому кава в кав'ярнях така дорога: розповідь про напій приголомшить простотою".

Скільки кофеїну в чашці кави

Кількість цієї речовини в чашці напою залежить від його різновиду і методу заварювання (дані приблизні):

  • Еспресо (70-80 мл) - 120 - 200 мг;
  • американо (120 мл) - 85 - 120 мг;
  • капучіно (200 мл) - 100- 136 мг;
  • лате (400 мл) - 200 - 360 мг;
  • розчинна кава (200 мл) - 62 - 96 мг;
  • кава в турці (200 мл) - 76 - 130 мг;
  • кава з крапельної кавоварки (200 мл) - 145 мг.

Далі трохи детальніше. В еспресо, якщо приготований свіжий напій містить близько 200 мг, а кофеїну в ньому в середньому 200мл. як бачимо, досить високий показник, тому досить випивати одну-дві чашки еспресо на добу. Багато хто любить такий напій саме за швидкий ефект, всього від однієї чашечки, легко прокинутися і підбадьоритися. А якщо людина вкрай сильно сприйнятливий до кофеїну, то потрібно відмовитися від еспрессо, і вибрати більш легкі Кавові напої.

Розчинна кава. Вважається, що в порошковій каві абсолютно штучний продукт і містить мінімальну кількість кофеїну. Але це абсолютно не так. У чашечці об'ємом в 250 мл міститься приблизно 60-190 мг кофеїну.

Кавові напої. Латте, капучино і так далі. Напої, в своєму складі містять в тому числі молоко, зазвичай мають в собі від 150 до 170 мг кофеїну на чашку в 250 мл. є поширена думка, що молоко пом'якшує дію кофеїну і знижує його кількість. Але це зовсім не так. Додавання молока в каву ніяк не впливає на кількість кофеїну.

Знаючи вміст кофеїну в чашці кави, людина може розрахувати для себе оптимальну добову дозу. В середньому ж досить випивати дві чашки кави в день або чергувати з напоями, в яких не міститься кофеїн.

Кава

Скільки разів на день можна пити каву підлітку

Кожна людина дуже по-різному входить в пубертатний період. І, відповідно, він починається в різні вікові проміжки. Важливо пояснити новоявленим підлітком, що в цьому віці їх організм проходить серйозні гормональні перебудови. І ніхто не зможе гарантувати, що тіло не зреагує негативно на додаткову стимуляцію кофеїном. Він, хоч і безпечний, але все ж стимулятор, може в окремих випадках привести до психологічної залежності і тривожності (якщо їм зловживати). Підліток повинен зрозуміти, що здоров'я має бути завжди першорядне.

В середньому експерти радять - для дітей 10-14 років з вагою тіла від 35 до 50 кг – 87,5 - 125 мг/день. З 16 років вже можна цілком вживати і дорослі дози – до 400 мг кофеїну в день (3-4 чашки).

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти