StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Що обов'язково має бути на різдвяному столі: як залучити щастя та достаток

17 грудня 2023, 18:33оновлено 19 грудня 2023, 23:29
Що залишають на столі на Святвечір, щоб мати міцне здоров'я та великий урожай у господарів - детальніше у матеріалі Главреду.
Що обов'язково має бути на різдвяному столі: як залучити щастя та достаток
Що треба готувати на Святу вечерю / колаж: Главред, скріншот: відео Youtube

Що треба готувати на вечерю перед Різдвом, щоб наступний рік приніс успіх та добробут у будинок. В народі вважають, що господиня має приготувати 12 страв у Святу вечерю, адже кожна страва має свій символ.

Господиня у своєму Youtube-каналі розповіла про традиції святкування Різдва та приготування особливих страв у Святвечір. Вона показала, які страви готувати рекомендовано, а які не варто.

Радимо також ознайомитись із матеріалом: В Україні продукти на різдвяний стіл стрімко дорожчають: які ціни. Дізнайтесь, скільки варто викласти грошей, щоб мати гарний святковий стіл.

Які страви потрібно приготувати на Різдво

  1. Головна страва Святвечора - кутя. У народі вважають, що це символ нескінченного життя, добробуту та достатку. Якщо додати мед до куті, то це означатиме схильність до християнської віри та її благословіння. До куті обов'язково додавати мак, адже він символізує кров невинних.
  2. Важливо також не забути про узвар, адже він означає нове життя, яке Бог подарував людині. Традиційно його готують із сухофруктів та води.
  3. На Святий вечір варто готувати борщ, однак він має бути пісним. Він має готуватись лише із овочів та із заздалегідь заквашеного буряка.
  4. Капусняк. Також часто українці готують на Святвечір капусняк. Господині готують його із квашеної капусти. В народі ця страва символізує простоту та міцність і єдність до Ісуса Христа.
  5. Обов'язково на столі має бути хліб, або калач, адже це одночасно символ смерті та воскресіння.
  6. Одним із головних страв на столі має бути риба. Вважається, що три переплетені рибини або рибина з трьома головами є символом Святої Трійці.
  7. Християни також ставлять на стіл горох або боби. Це символізує відродження воз'єднання всієї родини.
  8. Замість традиційних голубців з м'ясом, варто приготувати їх із пшоном. Голубці йдуть від слова "голуб", а це є символом Святого Духа. Відомо, що у світі цей птах означає мир.
  9. Варто не забувати поставити на стіл страви із грибів. Вони можуь бути смажені або консервовані. Вважається, що вони означають дві природи Ісуса: земну і божественну.
  10. Смачним смаколиком обов'язково мають бути на столі пампушки. Люди вірять та вважають, що це є символом святих, які увірували в Ісуса. Також це символ щастя та достатку.
  11. Смачні українські вареники є символом щедрості та достатку. Вважають, якщо на столі будуть вареники, то людина буде жити на Землі, "як вареник в маслі".
  12. Каша обов'язково має бути на столі на Святий вечір. Смачна та запашна каша символізує продовження роду, врожай на землі.

Що кладуть під скатертину на Святвечір

Здавна люди вірили у магічні обряди, які варто робити у Святвечір. Необхідно покласти під скатертину на чотири кути столу по голівці часнику. Такий метод віджене всю злу силу. На святковий стіл варто ставити свічку, адже це означає віру та приналежність до Бога. Також свічка є провідником людини від Хрещення до смерті.

Дивіться відео про те, які страви потрібно готувати на Святвечір:

Більше цікавих новин:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти