StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Рафінована чи нерафінована: дієтолог розповіла, яка олія корисніша

15 березня 2024, 13:23оновлено 16 березня, 18:14
889
Главред з'ясував, яка олія корисніша для організму людини: рафінована чи нерафінована, та яку з них краще використовувати для смаження, а яку - для салатів.
Рафінована чи нерафінована: дієтолог розповіла, яка олія корисніша
Яка олія корисніша - різниця між рафінованою та нерафінованою олією / Колаж Главред, фото: УНІАН, скріншот із відео YouTube

Олія - це жирна рідина, яка отримується з рослин або тварин шляхом віджимання або відстоювання. Це важливий продукт у харчуванні, косметиці та медицині. Олія містить жирні кислоти, вітаміни та інші корисні речовини, які необхідні для організму.

У харчуванні олія використовується для смаження, приготування соусів, заправок та консервування продуктів. Різні види олій мають відмінні смакові та ароматичні властивості, що робить їх популярними у кулінарії. Однак яка олія корисніша для організму людини рафінована чи нерафінована? Нутриціолог та фізіолог Ольга Дорош у своєму Instagram розповіла, що треба врахувати при виборі олії та, яка олія краще підходить для смаження, а яка для салатів.

В чому користь олії

Дієтолог Ольга Дорош зазначає, що олія – це корисний для людини продукт. Позитивні властивості олії пояснюються вмістом в ній токоферолів, фосфоліпідів, поліфенолів, фітостеролів тощо.

"І, можливо, ви навіть чули думку "замініть вершкове масло на олію, так корисніше", однак це не зовсім так, бо жири з масла теж нам потрібні, але дійсно тваринних жирів не варто переїдати", - зазначає вона.

Якщо вам цікаво дізнатись більше про те, що робити з олією після смаження, рекмендуємо наш матеріал: Чому не можна виливати олію після смаження в раковину і унітаз: як від нього позбутися.

Загальновідомо, що олія має багато корисних властивостей, які роблять її важливим продуктом у харчуванні та догляді за шкірою. Вона є джерелом жирних кислот, які є важливими для організму, оскільки вони необхідні для правильного функціонування клітин та органів. Деякі жирні кислоти, такі як Омега-3 та Омега-6, необхідні для здоров'я серця та мозку.

Олія також містить вітаміни, такі як вітамін Е, який є антиоксидантом і допомагає захищати клітини від пошкоджень, та вітаміни групи В, які впливають на енергетичний обмін організму. Крім того, олія містить різні фітостероли, які можуть допомагати знижувати рівень холестерину.

Яка олія корисніша: рафінована чи нерафінована

На думку фізіолога та нутриціолога Ольги Дорош, нерафіновані олії мають свої переваги, оскільки для їх виготовлення сировину, наприклад, насіння чи горіх, просто відправляють під прес (іноді нагрівають до 90 градусів), що дозволяє зберегти більшість корисних речовин та надає олії приємний аромат та виразний смак.

Проте, нерафіновані олії залишаються непрочищеними від домішок, таких як пестициди, сліди металів, ароматичні вуглеводні, афлатоксини, діоксини, поліциклічні ароматичні вуглеводні тощо, які можуть утворюватися під час росту рослини, транспортування зерна та інших процесів. Це ускладнює зберігання нерафінованих олій і обмежує можливість їх сильного нагрівання, що може сприяти утворенню канцерогенів.

"Тому велика частина олій піддається багатоетапному очищенню, або рафінації, для забезпечення їхньої безпеки та тривалості зберігання", - зазначає вона.

Водночас, вона зазначає, що рафінована олія має певні переваги: вона більш стабільна під час зберігання та термічної обробки. Проте в процесі рафінації з неї видаляються корисні речовини, що природно містяться в олії, разом зі шкідливими домішками. Також рафінована олія не має такого насиченого аромату та смаку, як нерафіновані види.

Що таке рафінація

Нутриціолог Ольга Дорош пояснює, що рафінація полягає в видаленні з олії всього, крім жирів, щоб підвищити її точку диміння. Це потрібно для того, щоб було використовувати олію при високих температурах, не маючи страху, що утворяться канцерогени.

Дорош зауважила, що нерафінована соняшникова олія починає утворювати шкідливі речовини вже при 107 градусах, тоді як рафіновану можна безпечно нагрівати до 232 градусів.

"Важливо уникати нагрівання олії вище точки її димлення та повторних нагрівань. Наприклад, нерафіновану олію краще використовувати для салатів та поливання готових страв, тоді як рафіновану можна використовувати в термічно оброблених продуктах за потреби", - резюмує вона.

Дивіться відео про те, яка олія безпечніша для смаження:

Хто така Ольга Дорош

Ольга Дорош - дипломований нутриціолог і фізіолог, співзасновниця школи здорового харчування NODIET. Отримала ступінь магістра на Біологічному факультеті Львівського національного університету імені Івана Франка, де вивчала фізіологію людини і тварин. Свої знання з нутриціології Ольга здобула у Fitness Academy, Olimpia, USDA, Stanford University, LMU, і вона отримує сертифікацію PN1. Займається нутриціологією з 2015 року, маючи за плечима 8 років наукової діяльності в галузі фізіології та медицини.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти