StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Чому не можна говорити "нема за що" на "дякую": фраза може зіграти з вами злий жарт

27 серпня 2023, 16:12
10382
Психологи стверджують, що фраза "нема за що" у відповідь на подяку серйозно підриває нашу самооцінку.
люди
Як відповісти замість "нема за що"? / Колаж: Главред, фото: unsplash.com

Мабуть, кожен з нас хоч раз у відповідь на подяку за якусь дрібну послугу автоматично казав "нема за що". Здавалось би, що ця зовсім невинна фраза не несе в собі ніякої загрози. Проте це не так. Є кілька важливих нюансів, які варто враховувати під час вживання цієї фрази. Перш за все – з точки зору психології. Главред розповідає, чому не можна говорити у відповідь на "дякую" "нема за що".

Психологи стверджують, що фраза "нема за що" у відповідь на подяку серйозно підриває нашу самооцінку. Якщо поміркувати, то можна дійти висновку, що цією фразою ми знецінюємо свою працю, яка не варта навіть банальної подяки. Тому про послугу у відповідь можна навіть не думати. Такий підхід до власних зусиль є доволі руйнівним, адже саме з таких дрібниць формується наше власне сприйняття себе. Тому не варто знецінювати свій час та виконану роботу.

Окрім того, фраза "нема за що" є руйнівною не лише для нас, а й для нашого співрозмовника. Таким висловом ми знецінюємо не лише свою працю, а й прохання співрозмовника. Ми можемо навіть принизити його, відповівши так на "дякую". Адже людина звернулася до вас не просто так, а тому, що їй потрібна допомога. Ця задача виявилася непосильною для неї, оскільки в людини не було певних навиків. Тому, коли ви кажете "нема за що", то ваш співрозмовник може сприйняти виконану задачу дуже легкою та примітивною. У результаті він може відчути розчарування, оскільки не зміг впоратися із цим завданням.

відео дня

Як замінити фразу "нема за що"?

Найкращою відповіддю на вдячність буде фраза "будь ласка" або "був радий / була рада допомогти". Таким чином ви не знецінюєте свою роботу і не ображаєте свого співрозмовника, а навпаки – показуєте свою ввічливість.

Вас може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти