StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Чому люди бояться клоунів: є кілька причин, які усіх здивують

9 листопада 2023, 16:20оновлено 11 листопада 2023, 15:58
153
Чи виникало у вас колись запитання, чому деякі люди бояться клоунів? Адже завдання таких персонажів – смішити, а не лякати. Але на все є своя причина.
Клоун
Чому люди бояться клоунів/ колаж: Главред, фото: unsplash.com

Більшість з нас хоча б раз у житті стикалися з таким персонажем, як клоун – хтось у дитинстві ходив у цирк, де виступали клоуни, хтось у дорослому віці водив на такі виступи своїх дітей, а хтось просто бачив такого персонажа у фільмах. Але чи не помічали ви за собою, що перебування поруч з клоуном або споглядання його на екрані викликає у вас страх або інші негативні відчуття? Насправді є люди, які бояться клоунів. Давайте розберемося, у чому причина такого страху.

Радимо прочитати також наступний матеріал: Чому неправильно казати "часи": є лише один правильний варіант

Страх перед клоунами має назву коулрофобія (з грецької мови слово "coulro" перекладається як "актор, який розважає публіку). Як правило, до такої фобії схильні люди, які дуже чутливі й недовірливі, а також ті, які мають занижену самооцінку. Якщо коулрофобія виникає в людини з описаними вище характеристиками, то цілком можливо, що ця людина буде боятися не лише особистої зустрічі з клоуном, а й споглядання його у фільмах і на зображеннях.

відео дня

У людей, які мають такі фобію, під час зустрічі з клоуном може виникнути панічна атака, яка проявляється пришвидшеним серцебиттям, погіршенням дихання та тремтінням кінцівок.

При цьому людину з такою фобією не може заспокоїти пояснення, що це лише персонаж, який ніяким чином не може їй нашкодити.

Серед причин, чому люди можуть боятися клоунів, науковці найчастіше називають те, що людина не може розгледіти справжніх емоцій та намірів за маскою цього персонажа. Костюм, яскравий грим і перука практично повністю приховують від нас особу, яка за ними захована.

Ще одна можлива причина такого страху – травма дитинства. Наприклад, у дитинстві когось налякав аніматор, переодягнений у якогось персонажа. Це не обов’язково повинен бути клоун – можливо, це був Дід Мороз або хтось інший. Але дитина запам’ятала костюм і яскравий грим, і тепер це відобразилося на її сприйнятті клоунів у дорослому віці.

Також серед причин цього страху називають "непропрорційність" і дивний вигляд клоунів. Наприклад, цей персонаж може носити непропорційно великі черевики, або у нього на обличчі намальована дуже велика посмішка, яка точно не нагадує людську. Такі деталі можуть нервувати, вводити в оману, і тиснути на психіку.

Раніше ми розповідали про 5 причин, чому не можна ставити гаряче в холодильник. Щоб холодильник довше прослужив, потрібно дотримуватися низки важливих правил користування ним. Гаряча їжа може дуже нашкодити цій техніці.

Також раніше ми розповідали, чому ми падаємо уві сні. Якщо таке відчуття з’являється не часто, то цьому є цілком логічне пояснення. Але якщо такі випадки турбують вас регулярно – краще звернутися до лікаря.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти