StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Пити гарячий чай не можна: лікарі розповіли, для кого він особливо небезпечний

1 грудня 2023, 04:00
Главред з'ясував чи безпечно пити гарячий чай та яка може бути шкода для здоров'я від надмірного вживання цього напою протягом дня.
Пити гарячий чай не можна: лікарі розповіли, для кого він особливо небезпечний
Чому не можна пити гарячий чай - лікарі вказали на поширену помилку / Колаж Главред, фото: УНІАН, ua.depositphotos.com

Чай – напій, без якого багато людей не уявляють собі дня: людини п’ють чай на сніданок, обід і вечерю. Однак варто знати деякі маловідомі факти про цей напій, які допоможуть зберегти ваше здоров'я.

Чому гарячий чай може бути небезпечним?

Гарячий чай може шкодити здоров'ю у деяких випадках з таких причин:

  • Опік слизової оболонки рота і горла: Споживання надто гарячого чаю може викликати опік слизової оболонки рота і горла, що може призвести до подразнення і дискомфорту.
  • Ризик раку стравоходу: Довготривале вживання гарячих напоїв, таких як чай, може бути пов'язане із збільшеним ризиком розвитку раку стравоходу. Гарячі напої можуть травити клітини стравоходу і сприяти розвитку патологічних змін.
  • Вплив на терморегуляцію: Занадто гарячі напої можуть спричинити перегрівання організму, особливо в умовах високих температур чи під час фізичного напруження.
  • Порушення всмоктування корисних речовин: Довготривале вживання дуже гарячих напоїв може впливати на всмоктування деяких корисних речовин, таких як вітаміни та мінерали, у кишечнику.

Гарячий чай призводить до руйнування кісток і зубів

Фтор, що утворюється в гарячому чаї дуже швидко засвоюється. Крім того, фтор також присутній в зубній емалі та в зубній пасті, яку ми використовуємо щодня. У великих кількостях фтор дуже шкідливий для цілісності твердих тканин людського тіла та руйнує зуби та кістки при неконтрольованому застосуванні. Саме тому протягом дня можна пити лише не більше 5 чашок чаю, щоб не викликати остеопороз через надлишок фтору.

відео дня

До яких хвороб може призвести регулярне вживання чаю?

Лікарі зазначають, що існують дослідження, які показують зв'язок між регулярним вживанням цього напою та зниженням ризику діабету 2 типу, хвороб серця, інсульту та передчасної смерті. Ці дані були зібрані на основі спостережень (обсерваційних досліджень).

Як пити гарячий чай без шкоди для здоров'я

Лікарі рекомендують заварювати чай і не поспішати пити відразу, потрібно дати напою трохи охолонути - потім вживати. Оптимальним варіантом буде коли температура чаю або іншого напою буде дорівнювати температурі тіла.Такі напої можуть бути гарячіші 40 градусів, але ні в якому разі не можна пити окріп. Якщо немає протипоказань за станом здоров'я, можна додавати молоко в чай ​​або каву.

Зазначається, що багато з цих факторів може мати значення лише при частому і довготривалому споживанні гарячих напоїв. У більшості випадків помірне споживання теплого чаю несе мінімальні ризики для здоров'я.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти