StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Нічні кошмари можуть бути надзвичайно корисними: сомнолог здивувала відповіддю

4 березня 2024, 04:51оновлено 4 березня, 10:33
526
Главред з'ясував, чому нічні кошмари можуть бути корисними та чому люди бачать сни.
Нічні кошмари можуть бути надзвичайно корисними: сомнолог здивувала відповіддю
Чим корисні нічні кошмари - для чого люди бачать сни / Колаж Главред, фото: скріншот із відео

Нічні кошмари, хоча й можуть бути дуже неприємними і лякаючими, відіграють важливу роль у нашому психічному та емоційному здоров'ї. Однією з головних користей є те, що вони допомагають виплеснути емоції та стрес, накопичені протягом дня. Коли ми спимо, наш мозок обробляє велику кількість інформації, що може включати в себе враження, емоції та стресові події. Нічні кошмари можуть бути способом, яким мозок намагається вирішити ці проблеми та відновити баланс.

Іншою користю є те, що нічні кошмари можуть слугувати психологічним способом управління стресом та тривогою. Вони можуть допомогти відобразити наші найбільші страхи та тривоги, що дозволяє нам краще їх зрозуміти та вирішити. Такий вид снів може бути частиною процесу самопізнання та розвитку, допомагаючи нам зростати як особистість та змінюватися на краще. Про це в ефірі "Сніданку з 1+1" розповіла сомнолог Дар’я Пилипенко.

Коли люди бачать сни

Сомнолог наголошує, що людина бачить сновидіння у визначеній фазі сну. Це п'ята фаза сон з швидким рухом повік - фаза швидкого сна.

Якщо вам цікаво дізнатись більше про те, коли потрібно лягати спати для того, щоб бути бадьорим протягом дня, рекомендуємо наш матеріал: Коли потрібно лягати спати, щоб бути виспаним: лікарі дали однозначну відповідь.

"Ця фаза називається парадоксальним сном. Тому що це такий парадокс, що людина, коли спить, її мозкова активність досягає такого рівня, наче вона не спить. При цьому відбувається повне розслаблення м'язів. І дуже знижена чутливість до зовнішніх подразників. І саме в цій фазі ми бачимо яскраві сновидіння, які допомагають нам емоційно очиститися, прогнозувати та навіть моделювати майбутнє", - вказує Дар'я Пилипенко.

Коли настає 5-та фаза сну

Вона наголошує, що 5-та фаза сну - це остання фаза, і тому досить важливо висипати свою норму сну.

"Тому що якщо людина, наприклад, лягає об 11, встає у четвертій ранку, вона просто може не доспати до 5-ї фази сну. Люди, які не досипають, можуть мати менше сновидінь", - акцентує увагу експерт із сну.

Які сни людина запам'ятовує

Вона вказує на те, що люди бачать сни, кожен цикл, однак, по мірі того, як людина наближається до ранку, фаза швидкого сну збільшується.

"Якщо, наприклад, о першій годині ночі, ми можемо бачити 5 хвилин сновидінь, то під ранок навіть 30 хвилин ми можемо бачити сни. І тому ми їх запам'ятовуємо. Ми запам'ятовуємо сни, які ми бачимо саме під ранок, тому що за ними слідує пробудження. І тому ми їх пам'ятаємо", - додає сомнолог.

Скільки можна спати в денну пору часу

Експерт зазначає, що може таки бути, коли людина, наприклад, має емоційне велике напроження, то їй рекомендовано ненадовго заснути вдень.

"Але не більше це в ідеалі 15 хвилин, щоб людина потім не проходила все це коло сну. Однак якщо людина виснажена, вона може перескочити глибокий сон, тобто він (сон - ред.) буде скорочений, і відразу зануритись в швидкий сон, в парадоксальний сон і схопити цей все ж таки парадокс", - вказує вона.

Чим корисні нічні кошмари

Сомнолог відзначає, що після початку війни люди почали скаржитися на те, що в них з'являються не тільки погані сни, а й нічні кошмари.

За її словами, якщо нічний кошмар повторюється досить часто, декілька разів на тиждень, і це продовжується тривалий період, то тоді ми вже говоримо про кошмарний розладд, який потребує, звичайно, терапії або лікування.

"Тому що це може бути наслідком посттравматичного синдрому, а війна, як ми всі знаємо, це дійсно стресовий чинник, дуже серйозний", - робить висновок сомнолог.

Водночас погані сни допомагають краще справлятися зі стресовими ситуаціями в житті.

"Одна з теорій говорить нам про те, що якщо кошмари сняться нам періодично, це досить позитивна річ, тому що організм, наша психіка виробляє на це імунітет, тому що це вже готові сценарії, які ми проживаємо. Якщо буде схожа ситуація, ми не будемо на неї так яскраво реагувати, тому що вже буде сонний вроджений імунітет. Якщо це буває рідко, то це дуже навіть позитивна річ, не треба лякатися", - акцентує Дар'я Пилипенко.

Дивіться відео про те, чим корисні для людини нічні кошмари:

Чому люди бачать сни

Дар'я Пилипенко розповіла, що існує декілька теорій того, чому ми бачимо сни:

  • По-перше, це може бути хаотичне нейронне збудження щодо фізіології.
  • Друга теорія говорить про те, що наші сновидіння – це або переживання поточного дня, або повного минулого досвіду.

Хто така Дар'я Пилипенко

Пилипенко Дар'я - сомнолог, експерт з ефективного сну, нейропсихологиня. Перший sleep therapist в Україні. Постійна експертка на українському телебаченні в тематиці здорового сну для дітей та дорослих. Авторка унікальних технік терапевтування безсоння у дітей. Учасниця міжнародних конференцій з актуальних проблем порушення сну та авторка науково-популярних статей для ЗМІ.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти