StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Коли потрібно лягати спати, щоб бути виспаним: лікарі дали однозначну відповідь

23 лютого 2024, 14:17оновлено 25 лютого, 08:07
95672
Главред з'ясував, в якій годині потрібно лягати спати для того, щоб організм зміг виспатись і продуктивно працювати протягом всього дня.
Коли потрібно лягати спати, щоб бути виспаним: лікарі дали однозначну відповідь
Коли потрібно лягати спати - як почати висипатись / Колаж Главред, фото: скріншот із відео

Порушення сну можуть включати різні проблеми, такі як безсоння, апноэ (проблеми з диханням під час сну), сонливість протягом дня, рухливість під час сну тощо. Безсоння може бути обумовлене стресом, нервово-емоційним напруженням, поганими звичками перед сном, наприклад, вживанням кави або сильного чаю, алкоголем, а також медичними причинами, такими як біль або дискомфорт, соматичні захворювання та психічні розлади. Про це в ефірі "Сніданку з 1+1" розповів лікар-сомнолог Юрій Погорецький.

Які наслідки від порушення сну

За його словами, порушення якості сну може призвести до погіршення загального самопочуття людини.

"Внаслідок порушень сну може розвинутись гіпертонія, цукровий діабет, з'явитись проблеми із займою вагою, депресія, ректильна дисфункція та різноманітні психічні розлади", - вказує лікар.

Якщо вам цікаво дізнати більше про те, з якого напою краще починати свій ранок, рекомендуємо наш матеріал: Що краще пити з ранку на сніданок: вічне протистояння кави і чаю.

Наголошується, що від порушення сну найчастіше страждають люди із ненормованим графіком роботи та молоді матусі. Але і ті, хто мають можливість висипатися, часто цим нехтують.

"Телевізори мають бути в спальні відсутні. Планшети, мобільні телефони - це вбивці сну. Порада всіх сомнологів в світі - винести електронні прилади зі спальні", - наголошує лікар-сомнолог Юрій Погорецький.

Хто такий Юрій Погорецький

Погорецький Юрій - кандидат медичних наук, сомнолог, кардіолог, головний лікар Лабораторії Сну. Стаж роботи в області медицини сну: більше 20 років. Є провідним експертом по безсонню, хропінню, апное і методам респіраторної підтримки при розладах дихання уві сні.

Як швидко заснути ввечері

Лікарі наголошують на тому, що для повного висипання варто дотримуватись наступних правил:

  • уникайте важких фізичних навантажень перед сном та пізніх занять спортом;
  • намагайтеся лягати спати не пізніше 22:00, адже саме в цей час організм людини виробляє необхідний для нас гормон щастя;
  • бажано прогулятися перед сном;
  • не варто переїдати на ніч;
  • не рекомендується лягати спати голодним;
  • важливо правильно розраховувати час, щоб врахувати всі вищеперерераховані правила.

Коли потрібно лягати спати

Лікар-невропатолог Віктор Мацишин вказує на те, що основа нашої активності це відпочинок в нашому житті. Сон це фактично є основний відпочинок, який ми маємо.

"В першу чергу ми повинні розуміти, коли нам краще спати. Це має бути приблизно десь сон, починаючи з 22 години вечора і десь до 5-6 години ранку. Підготуватися до сну, як ми вже чули в сюжеті, це не треба перезавантажити себе як фізично, так і психоемоційного", - наголошує Віктор Мацишин.

Крім того він наголошує на тому, що для того, щоб визначити оптимальну тривалість сну потрібно розрахувати точний час початку сну так, щоб організм сам зміг прокинутись до сходу сонця.

Дивіться відео про те, коли потрібно лягати спати і яка має бути тривалість сну:

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти