StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Чи можуть сонники повідомляти про майбутнє: сомнолог дала остаточну відповідь

8 березня 2024, 04:46оновлено 8 березня, 11:09
436
Главред з'ясував, як можна запрограмувати сон на вирішення ситуацій із життя та чи можуть сонники повідомляти людину про реальні моменти в майбутньому.
Чи можуть сонники повідомляти про майбутнє: сомнолог дала остаточну відповідь
Чи можуть сонники повідомляти про майбутнє - як запрограмувати сон / Колаж Главред, фото: скріншот із відео YouTube, ua.depositphotos.com

Наші сновидіння це або переживання поточного дня, або все ж таки повного минулого досвіду. І коли пам'ять розкодовує у вигляді різних химерних образів або сплетінь образів, то це дає змогу знайти відповідь на питання, яке нас турбує. Про те чи можуть сонники повідомляти про майбутнє в ефірі "Сніданку з 1+1" розповіла лікар-сомнолог Дар’я Пилипенко.

За її словами, це відбувається через те, що людина протягом довгого періоду часу може бути сконцентрована на прийнятті рішення про те, як діяни в певній важливій ситуації.

Що таке сонники

Сонник - це довідник, який містить тлумачення снів. Ці тлумачення можуть бути базовими або відображати конкретні вірування та традиції. Багато людей вірять, що сни можуть мати символічне значення і вказувати на підсвідомі прагнення, страхи або пророкувати майбутні події.

У сучасному світі існує безліч сонників, які відрізняються між собою за змістом і підходом до тлумачення снів. Деякі сонники базуються на народних віруваннях та традиціях, інші - на психологічних теоріях і дослідженнях. Деякі сонники надають загальні тлумачення для широкого кола образів, тоді як інші фокусуються на конкретних символах або життєвих ситуаціях.

Якщо вам цікаво дзінатись більше про те, що означають нічні кошмари та чому вони можуть бути корисними, рекомендуємо наш матеріал: Нічні кошмари можуть бути надзвичайно корисними: сомнолог здивувала відповіддю.

Сонники можуть бути корисними для тих, хто цікавиться психологією снів або хоче краще зрозуміти свої підсвідомі процеси. Вони можуть слугувати джерелом відповідей на питання або надихати на нові думки і ідеї. Однак важливо пам'ятати, що тлумачення снів є суб'єктивним і може варіюватися в залежності від культурних, релігійних та особистих контекстів.

Як можна спрогнозувати сон

Сомнолог зазначає, що якщо людина буде перед сном думати про ситуацію, яку їй потрібно вирішити, то цілком ймовірно, що розгадка може прийти до неї у сні.

"Людина може на ранок або посеред ночі схопити сон, який буде давати потрібні відповіді. Однак, що цікаво, це не буде, пряма відповідь. Як каже нам теорія психоаналізу - це завжди асоціативні зв'язки або радіальні", - вказує вона

Як приклад фахівець із сну наводить випадок, коли до французького невролога звернувся пацієнт з тим, що йому наснилося, що його вкусила змія, а потім у нього дійсно на нозі з'явилася виразка.

Таким чином Дар'я Пилипенко наголошує, що сни можуть давати людині непрямі асоціації з її минулого.

"Наш мозок шукає вирішення тієї чи іншої ситуації, яка нас тривожить. Це наші переживання, страхи і почуття, відчуття. І потім ми можемо бачити якраз віщі сни у вигляді різних асоціацій", - наголошує експерт із сну.

Чи можуть сонники повідомляти про майбутнє

На думку Дар'ї Пилипенко використання сонників для "розкодування" сну з точки зору психології є програмуванням.

"Ми не можемо там дійсно побачити трактування того, що нам наснився, або те, що буде, тому що це дуже індивідуальний параметр", - додає сомнолог.

Вона зазначає, що якщо з людиною поспілкуватися і задати питання про те, які в тебе асоціації на те, що тобі приснилося - вийде набір слів з якого можна дійсно зібрати якийсь пазл з того, що людину тривожить і які є в неї внутрішні механізми вирішення цієї проблеми.

Дивіться відео про те, чи можуть сонники повідомляти про майбутнє:

"Тому що ми всі можемо трактувати власне сновидіння. Однак ми просто не знаємо про це і наполягаємо на тому, що у нас немає цього знання. От в чому справа", - резюмує лікар-сомнолог Дар'я Пилипенко.

Як запрограмувати сон

Сомнолог акцентує на тому, що організм людини функціонує періоди періодами активації та спаду. І якщо у людини є якась не вирішена задача, вона її дійсно дуже тривожить, то ми можемо знайти вирішення за допомогою сну.

"Однак сон повинен бути якісний, ефективний. Тобто ми маємо проспати свою норму, тому що якщо цього не буде, то організм буде виснажений і людина може просто не побачити цього сну або прокидатися сто разів", - робить висновок Дар'я Пилипенко.

Вона відзначає, що обов'язково необхідна підготовка до сну.

"Розслаблення має бути, тому що людина може заснути тільки в період повного розслаблення. Не можна себе змусити заснути. Якщо ми будемо себе змушувати, то це шлях до безсоння", - додає вона.

Лікар-сомнолог зауважує, що далі потрібно подумати про ситуацію, яка тривожить, її змоделювати, візуалізувати, і просто заснути.

"Це, звичайно, не обов'язково, що може там щось наснитися, однак як одна з гіпотез має місце бути. Були випадки, коли рішення певної ситуації приходило уві сні. Це як осяяння. Однак це науково підтверджено, тому що в період спаду якраз активації ми можемо знайти таке осяяння", - резюмувала вона.

Хто така Дар'я Пилипенко

Пилипенко Дар'я - сомнолог, експерт з ефективного сну, нейропсихологиня. Перший sleep therapist в Україні. Постійна експертка на українському телебаченні в тематиці здорового сну для дітей та дорослих. Авторка унікальних технік терапевтування безсоння у дітей. Учасниця міжнародних конференцій з актуальних проблем порушення сну та авторка науково-популярних статей для ЗМІ.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти