StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Коли День матері в Україні 2024: дата та історія свята

8 березня 2024, 15:16
В Україні День матері святкують із 1999 року.
Коли День матері в Україні 2024: дата та історія свята
Коли День матері за новим календарем/ Колаж Главред, фото wiener.co.me, freepik

В Україні щороку відзначається одне з найзворушливіших і найважливіших свят - День матері. Цей день є часом, коли ми з вдячністю згадуємо і святкуємо любов, турботу і самовідданість жінок, які стали матерями. Главред розповідає про те, що коли в Україні святкують День матері та про його історію святкування.

Коли День матері у 2024 році

В Україні, як і в багатьох інших країнах світу, День матері відзначають у другу неділю травня, згідно з Указом Президента України від 1999 року. У 2024 році День матері відзначатиметься 12 травня.

Історія свята

У багатьох країнах світу День матері відзначають 13 травня. В Україні цей день святкується у другу неділю травня відповідно до Указу Президента України від 10 травня 1999 року № 489/99.

відео дня

Історія цього свята розпочалася 1908 року, коли молода американка Анна Джервіс із Філадельфії запропонувала відзначати день на згадку про свою матір, яка передчасно пішла. Вона активно зверталася з листами до державних і законодавчих органів, а також до видатних особистостей, пропонуючи встановити один день на рік для вшанування матерів. Завдяки її зусиллям 1910 року штат Вірджинія першим визнав День Матері офіційним святом.

Цей день символізує вічну прихильність до материнської величі, яка передається з покоління в покоління, бо для кожної дитини її мати - найважливіша людина.

Зв'язок святкування Дня матері з релігією

Відзначення Дня матері має значуще місце в християнській традиції, оскільки припадає на місяць, присвячений Пресвятій Богородиці. Це свято дає змогу вірянам звернутися до Божої Матері за заступництвом і допомогою, а також висловити подяку за безкорисливу любов матерів. Травень, початок весни, символізує час оновлення, коли Мати-Природа оживляє землю яскравими барвами квітів. Цей символізм відображає самовідданість і турботу, які характеризують материнську любов і які відзначаються в цей день. Український народ особливо шанує Діву Марію, яка завжди посідала важливе місце в його культурі та свідомості.

Реформа церковного календаря в Україні

Реформа церковного календаря в Україні - процес впровадження нового стилю, тобто григоріанського або новоюліанського календарів, замість старого стилю (юліанського календаря) українськими церквами. З початком російсько-української війни та після того, як 16 листопада 2017 року Різдво Христове 25 грудня за григоріанським календарем стало державним вихідним в Україні, питання щодо переходу українських релігійних організацій на григоріанський/новоюліанський календар активізується щороку з наближенням Різдва Христового.

Питання календарної реформи гостро постало після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну 2022 року, адже, як стверджують деякі публіцисти та церковники, через використання старого стилю разом із Російською православною церквою Україна перебуває у сфері "русского мира". Як і предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній, так і предстоятель УГКЦ верховний архієпископ Святослав, висловили підтримку щодо проведення календарної реформи в Україні, пише Вікіпедія.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти