StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Як раніше називався Івано-Франківськ, Тернопіль та Львів: невідома історія назв

4 вересня 2023, 16:36оновлено 4 вересня 2023, 20:02
187450
Всілякі історичні події дали поштовх для створення та зміни назв міст Західної України.
Львів, Івано-Франківськ
Як раніше називався Івано-Франківськ, Тернопіль та Львів? / Колаж: Главред, фото: ua.depositphotos.com

Назви міст Західної України відображають багатий культурний та історичний спадок цього регіону. Ця частина України, що межує з країнами Європи, була місцем, де зіткнулися та взаємодіяли різні культури та національності. Всілякі історичні події дали поштовх для створення та зміни назв міст. Главред розповідає, як раніше називався Івано-Франківськ, Тернопіль та Львів.

Як раніше називався Івано-Франківськ?

Місто Івано-Франківськ раніше носило назву Станіслав. Ця назва була встановлена у 1662 році на честь Станіслава Потоцького, польського шляхтича та військового командира. У 1772 році після Першого розділу Польщі, місто потрапило під владу Австро-Угорської імперії, і вже тоді почалися зміни в назві міста. Місто стало відомим як Станиславів.

У 1962 році після отримання містом статусу обласного центру в Україні, Івано-Франківськ отримав свою сучасну назву на честь видатного українського письменника Івана Франка.

відео дня

Як раніше називався Тернопіль?

Місто Тернопіль має багатий історичний шлях, і його назва змінювалася протягом століть. Однією з ранніх назв було Тарнопілля. Ця назва може бути пов'язана з польським словом "taru", що означає "терен". В українській транскрипції це місто мало назву Тернопілля, яка поєднана з двох слів "тернове поле". Ця місцевість отримала таку назву через те, що довгий час була поросла терном.

Існує також інше пояснення, яке вказує на можливе походження назви від прізвища магнатів Тарнавських, де "-поль" може вказувати на "місто."

До 1944 року місто називалося Тарнопіль, а пізніше було перейменоване в Тернопіль. Таким чином, історія назви Тернопіль багата на різні версії та тлумачення.

Як раніше називався Львів?

Назва Львів має глибокий історичний корінь, пов'язаний з іменем Лева, сина відомого князя Данила Романовича. Лев був видатною постаттю в історії Галицько-Волинської держави, яка включала в себе ці землі. Назва Львів стала своєрідним вшануванням цієї важливої постаті в історії міста.

Втім, деякий час Львів мав іншу назву. У 1772-1914 роках під час панування династії Габсбургів місто Львів називалося Лемберг. Ця зміна назви була наслідком політичних та культурних змін, які супроводили анексію Галичини і Волині Габсбургською імперією в результаті Першого поділу Речі Посполитої у 1772 році.

Вас може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти