StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Діє навпаки: чому після кави завжди хочеться спати - науковці розкрили правду

5 серпня 2024, 16:24оновлено 8 серпня, 13:58
672
Науковці виокремлюють кілька факторів, які можуть впливати на загальний стан людини після вживання кави. Главред з'ясував, чому після кави настає сонливість.
Діє навпаки: чому після кави завжди хочеться спати - науковці розкрили правду
Чому після кави відразу хочеться спати - як діє кава на організм / Колаж Главред, фото: УНІАН, ua.depositphotos.com

Не всі люди реагують на кофеїн однаково. Деякі люди можуть відчувати втому вже після однієї чашки кави, в той час, як інші можуть випити кілька чашок без жодних проблем. Але втому викликає не сама кава, а те, як вона впливає на організм. Про те чому відразу після кави хочеться спати розповів у своєму відео на YouTube популярний лікар та науковець Бретт Бернер.

Якщо вам цікаво дізнатись більше про те, що буде, якщо пити каву натщесерце, рекомендуємо наш матеріал: Про це знають одиниці: чому насправді небезпечно пити каву на голодний шлунок.

Чому після кави немає сил

У своєму відео він виокремив кілька основних причин сонливості після вживання кави.

За його словами, кава містить кофеїн, який блокує аденозинові рецептори мозку.

"Аденозин - це речовина, яка викликає відчуття втоми. Коли дія кофеїну закінчується, відбувається накопичення аденозину, який намагається зв'язатися з рецепторами, що призводить до втоми", - зазначає він.

Дивіться відео про те, чому когось хилить у сон від кави:

Крім того, кофеїн відомий як сечогінний засіб, що змушує вас частіше мочитися. Дехто вважає, що вживання великої кількості кави може збільшити ризик зневоднення організму. Однак багато вчених стверджують, що кофеїнові напої не впливають на сечовиділення інакше, ніж інші напої.

"Якщо ви помітили, що після кави частіше пісяєте, це може призвести до циклу зневоднення і підвищеної втомлюваності", - робить висновок лікар.

Також, він додав, що додавання цукру до кави, наприклад, збитих вершків або сиропу, може призвести до цукрового кризу.

"Організм переробляє цукор швидше, ніж кофеїн, що призводить до енергетичного спаду після того, як цукор закінчується. Швидкість, з якою це відбувається, варіюється від людини до людини, але, можливо, це відбувається протягом 90 хвилин після вживання цукру", - резюмував він.

Що відомо про Бретта Бернера

Доктор Бретт Бернер - мануальний терапевт верхнього відділу шийного відділу хребта в місті Лутц, штат Флорида. Отримав ступінь доктора в Коледжі хіропрактики Палмера, має окремі післядипломні кваліфікації в галузі медицини опорно-рухового апарату та освіти. Після 10 років викладання в університеті Даніель поєднує викладання та клінічну роботу з роллю європейського директора з освіти в компанії RockTape.

Скільки діє кофеїн на організм людини

Фізіотерапевт Деніел Лоуренс у своєму відео на YouTube наголосив, що кофеїн може підвищити концентрацію та витривалість, надаючи додаткову перевагу.

"Кофеїн швидко всмоктується в організм і починає діяти протягом декількох хвилин. Він може залишатися у вашому організмі годинами, при цьому його рівень знижується на 50% через 2-10 годин. Досить великий діапазон, але реакція людей на кофеїн дуже сильно варіюється.

Чому кава не бадьорить, а навпаки

Він вказує на те, що репутація кофеїну як стимулятора може здатися рятівним засобом, коли ви втомлені та виснажені, але він також може бути винуватцем вашого виснаження.

"Це називається кавовим циклом, коли ранкова сонливість призводить до збільшення споживання кофеїну протягом дня, що згодом порушує сон і викликає ще більшу ранкову сонливість. Це замкнене коло, яке зрештою може призвести до сильної втоми або вигорання", - сказав Деніел Лоуренс.

Дивіться відео про те, як кава впливає на організм людини:

Що відомо про Деніела Лоуренса

Деніел Лоуренс - дипломований фізіотерапевт, автор численних наукових публікацій, творець YouTube-каналу @ThePhysioChannel та міжнародний лектор.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти