StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Що знаходиться за краєм Всесвіту: таємниці космосу, які вразять будь-кого

30 жовтня 2023, 16:58оновлено 2 листопада 2023, 10:56
Як говорили в старому серіалі:"Космос ‒ останній рубіж". Але чи є у нього чіткі межі? Главред відповідає на питання - "Що знаходиться за всім космосом?".
Космос, Космонавти
Чи є край у космосу? / колаж Главред, фото ua.depositphotos.com

Питання про те, що знаходиться за межами космосу, є одним з фундаментальних і водночас складних у фізиці і космології.

Що знаходиться за кордоном космосу

Космос-простір, що включає всю матерію, енергію, закони фізики і спостережувані об'єкти, які ми можемо бачити або виявити.

Відповідно до сучасної космологічної моделі, космос не має чітких меж, тому важко уявити, що знаходиться за його межами. Усередині космосу ми бачимо зірки, галактики, планети і безліч інших об'єктів. Однак питання про те, що знаходиться за межами космосу, лежить поза сферою нашого поточного розуміння та спостережень.

відео дня

Якщо вас цікавить космічна тема, то рекомендуємо прочитати наш матеріал: "Чому Плутон не планета: відповідь вразить усіх, хто прагне таємниць космосу".

Деякі теорії припускають існування багатьох паралельних всесвітів або додаткових вимірів, які можуть бути поза нашим "видимим" космосом. Але науково або експериментально підтвердити або спростувати це поки неможливо.

У контексті сучасної науки, космологія обмежується вивченням того, що можна спостерігати або теоретично припустити в нашому Всесвіті, тому відповідати на питання про те, що знаходиться за межами космосу в даний час не представляється можливим.

Що знаходиться за краєм Всесвіту

На жаль, ресторану, описаного в однойменній класичній гумористичній книжці, там точно немає.

За сучасними науковими уявленнями, поняття "край Всесвіту" або "поза Всесвітом" являє собою складну концепцію, оскільки існує кілька моделей, що описують структуру Всесвіту, але жодна з них не передбачає наявність чіткої межі або "краю".

Згідно космологічної моделі, Всесвіт почала своє існування з великого вибуху (так, "Теорія Великого вибуху" це не просто ситком) і відтоді вона постійно розширюється. Однак встановлення того, що знаходиться поза цим розширенням, чи це "край" Всесвіту, перевищує наші сучасні знання та можливості спостереження.

Сучасні наукові дослідження припускають кілька можливих сценаріїв:

Багатовимірна модель. Деякі теорії припускають існування додаткових вимірів або паралельних всесвітів, які можуть лежати поза нашим простором і часом.

Концепція мультивсесвітів. Останнім часом вона на слуху – адже її розробляє Голлівуд (фільм "все, скрізь і відразу" і серіал "Локі"). Коротше кажучи, ця концепція говорить про те, що може існувати нескінченна кількість паралельних всесвітів, кожна зі своїми властивостями та законами фізики.

"Краї" Всесвіту. Однак у сучасних космологічних теоріях немає чітко визначеного "краю" Всесвіту, як такого. Всесвіт, на думку багатьох вчених, скоріше являє собою закручений, вигнутий або згорнутий простір, де концепція "краю" може бути не застосована.

Що знаходиться за краєм Всесвіту: таємниці космосу, які вразять будь-кого

На чому закінчується космос

З точки зору сучасної науки, кінець космосу, його межа або "край" представляються складними для визначення. Космос не має, по всій видимості, чітких стін або закінчення, як це можна уявити, наприклад, біля стіни кімнати.

Згідно з космологічними моделями, космос складається з простору, що розширюється, і містить всю матерію, енергію, гравітацію та інші фундаментальні фізичні величини. Однак питання про те, що знаходиться за його "межами" або "краєм", не має чіткої відповіді в рамках нашого поточного розуміння.

Існує кілька гіпотетичних концепцій, які намагаються пояснити, що може бути за космічним простором, але вони частіше базуються на теоріях та припущеннях, ніж на експериментальних даних.

Інші цікаві матеріали:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти