StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Чому Плутон не планета: відповідь вразить усіх, хто прагне таємниць космосу

20 жовтня 2023, 18:07оновлено 31 жовтня 2023, 12:23
"Чому Плутон не планета" - це не просто тема однієї з ранніх серій нахабного мультсеріалу "Рік та Морті", але й дуже цікаве питання.
Планета Плутон
Плутон – не таке просте небесне тіло, як здається на перший погляд / колаж Главред, фото NASA

Плутон більше не вважається планетою в Сонячній системі за визначенням, встановленим Міжнародним астрономічним союзом (МАС).

З якого року Плутон не належить до великих планет

У 2006 році МАС переглянуло своє визначення того, що становить планету, і встановило три основні критерії, яким повинна відповідати планета:

Вона має рухатися навколо Сонця.

Вона повинна мати достатню масу та гравітацію, щоб набувати форми приблизно сферичного тіла.

Також рекомендуємо прочитати наш інший матеріал на космічну тему: "5 незвичайних речей, які не можна взяти з собою в космос".

Вона має очищати свою орбіту з інших об'єктів.

Плутон відповідав першим двом критеріям, але не третьому. Його орбіта перетинається з орбітою інших об'єктів у поясі Койпера і не "очищає" свою орбіту від цих об'єктів. Тому після перегляду визначення Плутон був позбавлений статусу планети і тепер вважається карликовою планетою.

Коли було відкрито Плутон

Плутон був відкритий 18 лютого 1930 американським астрономом Клайдом Томбо (Clyde Tombaugh) в обсерваторії Лоуелла в штаті Арізоні, США. Відкриття Плутона стало результатом багаторічних пошуків, проведених у пошуку дев'ятої планети в Сонячній системі, про яку багато вчених припускали існування. Однак, як пізніше з'ясувалося, Плутон виявився карликовою планетою і не є однією з головних планет Сонячної системи відповідно до сучасного класифікаційного визначення.

Планета Плутон

Найбільша планета Сонячної системи

Найбільшою планетою Сонячної системи є Юпітер. Це п'ята планета від Сонця та найбільша з усіх. Вона має значно більшу масу та діаметр у порівнянні з іншими планетами у Сонячній системі. Юпітер складається в основному з газоподібних речовин, в основному водню та гелію, і не має твердої поверхні, як Земля або Марс.

Маса Юпітера приблизно в 318 разів перевищує масу Землі (і його діаметр приблизно в 11 разів більший за діаметр нашої планети). Юпітер також служить значним магнітом і має багато цікавих особливостей, включаючи Велику Червону Пляму - атмосферну бурю, яка існує там уже багато століть.

Юпітер відіграє важливу роль у Сонячній системі, впливаючи на траєкторію та динаміку інших об'єктів, таких як астероїди та комети, і він є об'єктом інтенсивних наукових досліджень завдяки місіям, таким як місія "Юнона" (Juno) NASA.

Яка найменша планета у сонячній системі

Найменшою планетою у Сонячній системі є Меркурій. Меркурій – планета, яка знаходиться найближче до Сонця. У неї невеликий діаметр і маса в порівнянні з іншими планетами, і вона навіть менша від внутрішнього діаметра планети-карлика - такої як Плутон.

Вас можуть зацікавити такі тексти:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти