StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Що буде якщо повністю відмовитись від кави: лікар дав однозначну відповідь

11 грудня 2023, 16:10оновлено 13 грудня 2023, 08:25
46134
Главред з'ясував, що буде з організмом, якщо повністю перестати пити каву. Позитивні та негативні наслідки відмови від вживання кави.
Що буде якщо повністю відмовитись від кави: лікар дав однозначну відповідь
Наслідки відмови від вживання кави - лікар назвав головну перевагу / Колаж Главред, фото: УНІАН

Для багатьох українців ранок починається з чашки кави, а хтось любить побалувати себе напоєм протягом дня і навіть увечері. А ви замислювалися над тим, що буде, якщо повністю відмовитися від цієї звички?

Якщо ви раптово припините споживання кави, можуть виникнути різні фізіологічні та психологічні ефекти.

Ось деякі з можливих наслідків відмови від вживання кави:

  • Сонливість та втома: Кофеїн діє як стимулятор, і його припинення може призвести до відчуття сонливості та загальної втоми.
  • Роздратованість та нервозність: Відмова від кофеїну може викликати роздратованість та нервозність через зміни в роботі центральної нервової системи.
  • Погіршення настрою: Деякі люди можуть відчути погіршення настрою, оскільки кофеїн також впливає на вироблення нейромедіаторів, таких як серотонін.
  • Можливі головні болі: Існує також синдром відміни кофеїну, який може включати головний біль, іритацію та інші симптоми.
  • Погіршення концентрації: Для тих, хто звик до регулярного вживання кофеїну, відмова може тимчасово призвести до погіршення концентрації та уваги.

Якщо вам цікаво дізнатись більше про те, скільки кофеїну є в одній чашці вашої кави, рекомендуємо наш матеріал: Скільки кави можна пити: відповідь здивує навіть досвідчених кавоманів.

відео дня

Водночас, є в позитивні моменти в тому, щоб відмовитись від надмірного вживання кави та кавових напоїв протягом дня. Про це розповів лікар Юрій Габорець в TikTok.

Позитивні наслідки відмови від вживання кави:

  • Знизиться артеріальний тиск,
  • Нормалізується пульс,
  • Ви менше бігатимете в туалет,
  • Ваш сон покращиться,
  • Вам буде легше кинути палити, якщо у вас є така звичка,
  • Ваші зуби стануть білішими,
  • Не буде сухості в роті.

Головна перевага відмови від кофеїну

Лікар каже, що головна перевага відмови від кави полягає в тому, що організм навчиться збільшувати енергію без допінгу.

"Вживання кави — це не що інше, як звичка, сформована маркетологами та рекламістами. Коли ти вже не можеш прокинутися, не відчуваючи аромату кави", - пояснює Юрій Габорець.

Дивіться відео про те, що буде з організмом, якщо перестати пити каву:

Насправді кава пригнічує кортизол, гормон, який допомагає прокидатися вранці. Якщо вам цікаво дізнатись більше про те, як кава впливає на вашу шкіру і які 3 міфи існують щодо цього, рекомендуємо наш матеріал: Як кава впливає на шкіру: чому не варто вірити 3-м популярним міфам.

Однак потрібно також вказати на те, що наслідки відмови від вживання кави можуть варіюватися в залежності від кількості кофеїну, яку людина регулярно споживала, а також від індивідуальних особливостей організму. Якщо у вас є серйозні обмеження або сумніви, рекомендується звернутися до лікаря або фахівця з харчування.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти