StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Чим небезпечна прострочена мелена кава: чи можна вживати такий продукт

29 січня 2024, 15:04оновлено 6 лютого, 16:17
Скільки можна пити каву після закінчення терміну придатності? Варто знати кілька основних фактів, щоб не нашкодити своєму здоров’ю.
Кофе, девушка
Чи можна пити каву з терміном придатності, що минув/ колаж: Главред, фото: unsplash.com

Ви захотіли приготувати собі каву, аж раптом виявилося, що термін придатності наявного у вас вдома продукту вже минув? І тепер ви стоїте перед вибором: чи то викинути цю упаковку у смітник й бігти до магазину за іншою, чи то ризикнути і приготувати собі каву, яка є вдома, попри всі часові обмеження. Перш ніж прийняти рішення, врах*йте усі за і проти.

Радимо також прочитати наступний матеріал: Як сказати українською "ни в коем случае": мовознавець здивував відповіддю

Давайте розберемося, що буде, якщо випити каву після закінчення терміну придатності, і як можна по-іншому використати таку каву в кулінарії чи навіть у саду.

відео дня

Термін придатності кави вказаний на упаковці. Але є ще низка ознак, які вказують на те, що зерна або мелена чи розчинна кава зіпсувалися. Отже, на що варто звернути особливу увагу? По-перше, на зовнішній вигляд кави. Якщо зерна стали занадто сухими, блідими і не такими блискучими, як були раніше – це може вказувати на те, що вони вже зіпсувалися.

Також варто звернути увагу на запах: зіпсована кава може пахнути цвіллю, або вона може втратити свій аромат і пахнути прогірклим маслом.

Напій, приготований із зіпсованої кави, може бути прісним, без смаку та аромату.

Чи можна пити каву з терміном придатності, що минув

Мелена кава, у який вже минув термін придатності, не стає токсичною. Просто напій, який ви приготуєте з такої кави, не порадує вас яскравим смаком та ароматом.

Але одна пересторога, яку повинні знати усі. Якщо у зерна або мелену чи розчинну каву потрапила волога, то у продукті може з’явитися цвіль. Готувати напій з такої кави не рекомендується, адже цвіль може спричинити проблеми зі здоров’ям – алергічну реакцію, харчове отруєння, інфекції тощо.

Щоб продовжити термін придатності продукту, його потрібно правильно зберігати. Для зберігання зерен, меленої та розчинної кави потрібно використовувати герметичний непрозорий контейнер.

Як ще можна використати каву із закінченим терміном придатності

Не обов’язково викидати каву, термін придатності якої уже закінчився, адже її можна використати у побуті й навіть у садівництві. З такої кави можна зробити скраб для тіла, ароматизатор для приміщення, засіб для миття посуду та добриво для рослин.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти