StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Церковне свято 4 березня: одна дія, яка може призвести до нещастя

3 березня 2024, 10:33
У цей день у світі святкують 5 абсолютно різних свят.
Церковне свято 4 березня
Церковне свято 4 березня / Колаж Главред, фото flickr (Teddy Mafia),

4 березня - день, що має особливе духовне значення: церковне свято, яке має свої особливі традиції та звичаї, яких варто дотримуватися.

Дізнайтеся, що дозволено і заборонено робити в день пам'яті преподобного Герасима Йорданського.

Яке свято 4 березня

Свята у світі:

відео дня
  • Всесвітній день тенісу
  • Всесвітній день проти сексуальної експлуатації
  • День народження мікрофона
  • Всесвітній день інженерії
  • Всесвітній день боротьби з ожирінням

Церковне свято 4 березня

4 березня за новим церковним календарем в Україні відзначають день пам'яті преподобного Герасима Йорданського .

Преподобний Герасим народився в Лікії, Мала Азія. Ще з дитинства він вирізнявся благочестям. Вступивши в чернецтво, він пішов у пустелю Фіваїдську в Єгипті. Приблизно 450 року він прибув до Палестини і заснував монастир на березі Йордану.

У якийсь момент святий піддався спокусі єретиків, які визнавали в Ісусі Христі лише Божественне єство, таких як Євтихій і Діоскор. Однак блаженний Євфимій Великий допоміг йому повернутися до православної віри.

У своєму монастирі святий запровадив суворі правила. П'ять днів на тиждень ченці проводили на самоті, займаючись рукоділлям і молитвою, не вживаючи вареної їжі і навіть не розпалюючи вогню, а харчуючись лише сухим хлібом, корінням і водою. У суботу та неділю всі збиралися в монастирі на Божественній літургії та причащалися Святих Христових Таїнств. Пополудні вони поверталися у свої відокремлені келії із запасом хліба, коріння, води і гілок фінікової пальми для плетіння кошиків. Двері келій не замикалися, щоб кожен охочий міг увійти, відпочити або взяти необхідне.

Реформа церковного календаря в Україні

Реформа церковного календаря в Україні - процес впровадження нового стилю, тобто григоріанського або новоюліанського календарів, замість старого стилю (юліанського календаря) українськими церквами. З початком російсько-української війни та після того, як 16 листопада 2017 року Різдво Христове 25 грудня за григоріанським календарем стало державним вихідним в Україні, питання щодо переходу українських релігійних організацій на григоріанський/новоюліанський календар активізується щороку з наближенням Різдва Христового.

Питання календарної реформи гостро постало після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну 2022 року, адже, як стверджують деякі публіцисти та церковники, через використання старого стилю разом із Російською православною церквою Україна перебуває у сфері "русского мира". Як і предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній, так і предстоятель УГКЦ верховний архієпископ Святослав, висловили підтримку щодо проведення календарної реформи в Україні, пише Вікіпедія.

Сам преподобний був видатним зразком подвижництва. Під час Великого посту він не їв нічого до Великодня, коли причащався Святих Таїнств. Протягом усього посту він вирушав у пустелю, беручи з собою свого учня, блаженного Кіріака, якого йому доручив блаженний Євфимій Великий.

Під час смерті святого Євфимія Великого преподобному Герасиму було явлено, як душу покійного зносили на небо Ангели. Взявши з собою Кіріака, преподобний негайно вирушив у монастир святого Євфимія і поховав тіло там.

Преподобний Герасим помер мирно, оплакуваний братством і учнями. Під час його життя йому допомагав лев, який після смерті старця помер на його могилі і був похований поруч із ним. Тому на іконах преподобного зображують із левом біля його ніг.

Що не можна робити 4 березня

Не слід робити великі покупки, бо вони не приносять щастя. Не рекомендується зберігати в будинку зламані або старі предмети. Цього дня не рекомендується проводити будь-які медичні операції.

Іменини 4 березня

4 березня День Ангела відзначають: Олександр, Василь, В'ячеслав, Георгій, Григорій, Данило, Єгор, Павло, Яків, Уляна, Юліана.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти