StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Без шароварів і вишиванки: як насправді виглядали українські козаки

13 березня 2024, 22:47оновлено 14 березня, 10:06
Главред з'ясував, як насправді одягались козаки у добу Хмельниччини та звідки взявся міф про шаровари та вишиванки як основний елемент одягу воїнів.
Без шароварів і вишиванки: як насправді виглядали українські козаки
Як одягались українські козаки - міфи про українських козаків / Колаж Главред, фото: скріншот із відео

Запорізькі козаки — це воїнська громада, яка сформувалася на території Запорізької Січі в XVI столітті. Вони були відомі своєю військовою майстерністю, відвагою та бажанням захищати свою землю від зовнішніх загроз.

Козацька культура відзначалася великою самостійністю та патріотизмом. Вона проявлялася у специфічному способі життя, військових традиціях, звичаях та обрядах. Козаки відомі також своєю мовою, козацькими піснями та легендами, які передавалися з покоління в покоління. Однак існує поширений міф про те, як насправді виглядали запорізькі козаки та, у що вони одягались.

Чи носили козаки шаровари і вишиванку

Дослідники та історики Національного заповіднику "Хортиця" дійшли до висновку, що шаровари та вишиванка не були елементами образу запорізького козака Гетьманської доби.

Якщо вам цікаво дізнатись більше про те, які аксесуари носили українські козаки та, яке це мало значення, рекомендуємо наш матеріал: Навіщо козаки носили сережки у вусі: історики назвали 3 неочевидні причини.

"Багато хто думає, що запорозький козак – це людина в шокових шароварах і вишиванці. Дійсно у 18-19-му сторіччі деякі елементи були переняті, в тому числі, і у татар, турків, і ті ж самі шаровари, потім вишиванки з'явилися. Але хрестематійно запорозький козак виглядав дещо по-іншому", - зазначають в Національному заповіднику "Хортиця" в YouTube.

Дивіться відео про те, чи носили козаки вишиванку та шаровари:

Що відомо про Національний заповідник "Хортиця"

Національний заповідник "Хортиця" - заснований у 1965 році, а статус національного отримав 6 квітня 1993 року постановою Кабінету Міністрів України № 254. До його складу входить сам острів Хортиця і прилеглі острови та скелі: Байда, Дубовий, Ростьобин, Три Стоги, Середня, Близнюки, урочище Вирва на правому березі Дніпра, що мають загальнодержавне та історичне значення. Загальна площа заповідника — 2 386,86 га, повідомляє Вікіпедія.

Як виглядали запорізькі козаки у Гетьманську добу

Одяг старшини, відтворений реконструкторами групи "Печерська сотня", складалася з вовняних штанів, дещо схожих на сучасні джинси за кроєм: значно завужених – модний тренд, значною мірою запозичений з Угорщини.

У "Печерській сотні" зазначають, що українські козаки не носили вишиванок. Під верхнім одягом воїни носили лише натуральні сорочки, які вважались ледь не спідньою білизною.

Пеконструктор "Печерської Сотні" Віктор Соколов в ефірі програми "Сьогодні" вказує на те, що з’являтися на людях у сорочці у добу козаччини вважалось непристойністю.

Він додає, що козаки були тогочасною державною та військовою елітою, які протистояли загарбницьким імперіям.

Тож їхній авторитет був не на руку навіть радянській імперії, яка зробила усе можливе, аби маргіналізувати образ козака.

"Прийшла радянська влада і взяла собі на озброєння українця у образі смішного персонажа, який трошки п’яненький, їсть галушки, п’є горілку, заїдає салом та варениками. Цього було достатньо", - зазначив Віктор Соколов.

Дивіться відео про те, як насправді виглядали запорізькі козаки:

Звідки з'явились шаровари

Історик Олександр Алфьоров зазначає, що шаровани не пов'язані із золотою добою українскього козацтва - Хмельниччиною.

"Шаровари виникають не серед козацтва. "Шальвари" – турецькі штани, що своєю чергою запозичені у візантійців. Це штани з шовку. Шовк – це єдина тканина, на якій не тримається людська блоха", - вказує Алфьоров.

У документальному циклі "Скарби нації" історик Акім Галімов розкрив історію пошодження шароварів.

"Шаровари не є традиційним одягом козаків. У добу Богдана Хмельницького чоловіки носили кальсони – тобто вузькі штани. Згадки про кальсони є в описах французького інженера Гійома де Боплана. У радянському перекладі твору Боплана вузькі кальсони змінили на шаровари. Козаки носили шаровари лише впродовж короткого відтинку часу, коли підпорядковувались Росії", - зазначається у відео циклу "Скарби нації" на YouTube.

Дивіться відео про те, звідки взялись шаровари:

Хто такий Олександр Алфьоров

Олександр Анатолійович Алфьоров — український історик, радіоведучий, громадський та політичний діяч, кандидат історичних наук, науковий співробітник Інституту історії України НАН України. Автор понад 100 наукових статей; автор та співавтор книг, передає Вікіпедія.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти