Росія до літа в змозі зібрати сили і почати наступ на Київ – генерал Романенко

3 квітня 2024, 09:00оновлено 4 квітня, 10:00
Поки що Росія не готова до нового наступу на Київ, а от загроза для Харкова дуже велика, вважає генерал Ігор Романенко.
Наступ Росії на Харків зараз більш імовірний, аніж на Київ – генерал Романенко
Для походу на Київ Росії потрібно понад 200 тисяч багнетів і техніка, але ні того, ні іншого поки що у неї немає – Романенко / Главред

Мер Києва Віталій Кличко в інтерв'ю виданню Bild заявив, що столиця знову може стати ціллю для сухопутних військ Російської Федерації. А Київщина повним ходом готується до можливого наступу росіян: облаштовують фортифікаційні споруди, готують протитанкові рови, встановлюють "зуби дракона" (бетонні піраміди, яких, за словами голови Київської ОДА Руслана Кравченка, встановили вже майже 10 тисяч).

Генерал-лейтенант запасу, кандидат військових наук, доктор технічних наук, професор, екс-заступник начальника Генштабу ЗСУ Ігор Романенко в інтерв'ю Главреду розповів, наскільки ймовірним є повторний наступ російських військ на Київ, чи готова зараз Росія до проведення подібної операції та чи може в ній досягти успіху, наскільки вірогідною є поява в Україні військ країн Європи в разі другого походу росіян на столицю, а також над яким великим містом України зараз нависла найбільша загроза – яке місто Росія має намір зруйнувати, як Бахмут чи Авдіївку.

Як ви оцінюєте ймовірність того, що російські війська здійснять нову спробу наступу на Київ? Які сигнали й ознаки свідчитимуть про те, що Росія готується до цього, і чи помітні ці ознаки зараз?

відео дня

Потрібно враховувати один момент. Угруповання російських військ, що діє на півдні та сході України, останнім часом наступає, і Путін із кінця 2023-початку 2024 років відчув, що в нього є сили просуватися, нехай і повільно. Поки що російські війська не досягли стратегічних успіхів, але на тактичному рівні наступ триває.

У зв'язку з цим у Росії можуть задуматися над тим, щоб принципово вирішити долю цієї війни. Адже підходи тих, хто планував цю війну від самого початку, не змінилися: якщо Київ буде взято, результат війни буде вирішено на користь Росії. Тому плани провести повторний наступ на українську столицю у Росії цілком можуть бути.

Однак, щоб знову піти на Київ, Росії потрібне угруповання військ чисельністю щонайменше 200 тисяч осіб, а також відповідні ресурси – озброєння і техніка. Але ні того, ні іншого зараз у росіян немає. У зв'язку з цим ворог може поставити собі за мету здійснити захоплення Харкова.

Взяти Харків зручніше, адже відстань від російського кордону до міста невелика. Росія ж і раніше планувала захопити Харків, але ЗСУ зірвали ці плани. Тепер противник оцінив власні можливості по нанесенню ударів по Харкову та області з використанням різних засобів: зенітно-ракетних комплексів, перероблених під використання ракет "земля-земля", тобто С-300 і С-400, керованих авіаційних бомб тощо. Відстань дає змогу все це використовувати, адже там лише 30 км, тобто противник може запускати плануючу бомбу зі своєї території через кордон до Харкова.

Тож, судячи з сукупності військових можливостей і ресурсів, які є в Росії, якщо наступ і буде, то насамперед на Харків. Або ж, якщо РФ вдасться стрімко нарощувати сили і засоби, тоді можна буде говорити про наступ і на Київ. Поки що можливостей у Росії немає ні для наступу на Київ, ні для наступу на Харків.

Проте в Київській області активно готуються до такого сценарію, як бачимо. Зеленський уже не раз говорив, що новий масштабний наступ РФ очікується наприкінці травня або в червні. До цього терміну Росія в змозі зібрати необхідні сили для походу на Київ і забезпечити їх усім необхідним?

До літа, так, це можливо. Зі старим озброєнням і технікою. За Уралом у росіян є поля бронетехніки, яку можна відновлювати і використовувати. Тож достатню кількість старих озброєнь можна набрати. Плюс із минулого року підприємства військово-промислового комплексу РФ переведені на військові рейки, тому вироблятимуть і щось нове. Поки що в наявності всього цього немає, але можливість зібрати необхідне – є. Питання лише в тому, до яких дат Росія встигне підготуватися. Це те, що стосується озброєнь і техніки.

Що стосується особового складу, то тут у Росії ресурси однозначно є. І там уже відпрацьовані питання, пов'язані з мобілізацією. Призов здійснюється різними способами: і в рамках закону (в рамках оголошеної мобілізації), і поза ним. Питання лише в тому, що набраних людей потрібно екіпірувати, озброїти і підготувати. Хоча росіяни використовують підхід штурмовок, відпрацьований Пригожиним свого часу, який використовував в операціях і високопрофесійні підрозділи, і низькопрофесійні. Цей підхід передбачає, що погано підготовлених бійців пускають уперед, чим розкривають нашу систему вогню й оборони, потім завдають відповідних ударів по виявлених вогневих точках, а вже другим ешелоном задіюють високопрофесійні підрозділи. Тому Росії зовсім необов'язково чекати, поки рівень підготовки нових мобілізованих підрозділів і частин буде на висоті, – непідготовлені там теж знадобляться.

Тож до літа Росія може набрати потрібну кількість людей, у межах мобілізації чи ні – покаже квітень. Для походу на Київ Росії потрібно від 200 тисяч осіб, для походу на Харків – від 150 тисяч.

Путін днями підписав указ про весняний призов 150 тисяч осіб це чимало. Чи може це бути сигналом про те, що Путін дійсно планує похід на велике місто, наприклад, на Київ?

Безумовно. У Росії використовують ресурс від призову. Цей заклик плановий. А якщо додати до нього ще якісь мобілізаційні елементи, то якраз противник зможе набрати ту кількість людей, яка необхідна для проведення такої наступальної операції. Теоретично це можливо, і інструменти для цього в росіян є.

Якщо другий похід росіян на Київ буде, то як це може відбуватися? Основним напрямком, як і 2022-го, буде наступ із території Білорусі? Підуть торованими стежками: через чорнобильські ліси з одного боку Дніпра, через Чернігівську область на Бровари з іншого, і так далі?

Думаю, Росія шукатиме нові можливості. Останній рік війни свідчить про те, що росіяни зробили висновки зі своїх помилок, набули досвіду ведення боїв, тому від них можна чекати новацій.

Росіяни можуть наступати з різних напрямків одночасно, щоб розосередити наші сили оборони. Але для цього їм самим потрібні більші сили.

Тож напрямки залежатимуть від того, які сили для наступальних операцій Росія збере. Якщо сил буде небагато, їй доведеться концентруватися на одному-двох напрямках. Як правило, один напрямок є хибним, таким, що відволікає, а от інший буде покликаний привести до мети і забезпечити рішуче просування вперед.

Однак, підкреслю, щодо Києва у мене особисто великі сумніви. За потенціалом російських військ поки що таких планів не видно. А от наступ на Харків набагато більш імовірний.

Багато розмов про те, що в Україні можуть з'явитися французькі війська, щоб прикрити або Одесу, або Київ з боку Білорусі. Наскільки це ймовірно, на вашу думку, якщо стане помітною підготовка росіян до наступу на столицю?

В Україні можуть з'явитися не тільки французькі війська. Прем'єр Фінляндії теж сказала, що відправка військ в Україну можлива, але не зараз. І президент Чехії про це говорив.

Проти такої ідеї виступають німці й американці, традиційно остерігаючись, як би чого не вийшло, як би не почалася ескалація. Загалом, стара пісня.

Однак Європа, особливо Східна, розуміє реальність загрози з боку Росії і вважає, що краще зустріти і зупинити ворога на відстані, на чужій території, ніж чекати, коли він прийде до їхнього дому. Активну позицію в цьому плані займають Польща і країни Балтії.

Поляки, румуни і молдавани вже мали справу із залітом на їхню територію російських засобів повітряного нападу. Вони бачать, що замовчування цих інцидентів, яке відбувається під тиском США, ні до чого доброго не призведе. Адже Путін розуміє тільки силу, а тут він стикається з мовчанням і проявом слабкості, відповідно, лише нарощує свої зусилля. Тепер західні країни точно переконалися в необхідності закрити небо України.

Важливо зазначити, що йдеться про можливість появи в Україні військ не НАТО, а окремих країн Альянсу. І українському керівництву важливо працювати в цьому напрямку, щоб прискорити цей процес.

Чи правильно я розумію, що війська окремих європейських країн можуть з'явитися в Україні тільки в разі, коли назріє конкретна велика загроза, наприклад, загроза взяття Києва?

Коли станеться взяття Києва, вводити сюди війська буде пізно. Тому робитися це має з випередженням, заздалегідь. Про це говорив і Макрон.

Чи може поява французьких та інших військ в Україні змусити Росію відмовитися від планів наступу на Київ, якщо вона такі виношує?

Путін – старий гравець, і в чомусь поява військ європейських країн в Україні буде його тільки розпалювати та підбурювати. Він вважає, що за 2022 і 2023 роки набрав достатньо сил і досвіду, і в нього є можливості, щоб наступати в Україні і навіть формувати можливості для подальших дій щодо інших країн. Адже не просто так прокинувся Лукашенко із Сувалкським коридором – ця заява явно робилася за вказівкою Путіна.

Путін дає зрозуміти, що, якщо в ситуації, яка склалася на фронті, почнуться переговори, то вони будуть про легітимацію захопленого в Україні, що неприйнятно для нас.

Чим новий наступ російських військ, якщо він буде, може принципово відрізнятися від наступу лютого 2022 року? Якщо тоді, коли Україна не була готова до нападу, росіянам було непросто, і їх змусили відступати з півночі, то тепер на них уже чекають. Куди в таких умовах максимально російські війська зможуть просунутися?

Прогнози можуть бути будь-які залежно від засобів, які застосує Росія. Що це будуть за засоби, ми поки що можемо лише фантазувати. Адже якщо РФ застосує ядерну зброю і проведе мобілізацію, це одна справа. Однак, думаю, Росія навряд чи на це піде. А раз навряд чи піде, то система оборони, яка зараз формується навколо Києва, зможе не допустити реалізації захоплення столиці.

Куди зможуть дійти російські війська, чи досягнуть вони передмістя Києва, про це можна буде говорити тільки тоді, коли буде зрозуміло, які сили збере Росія і кине на цей напрямок. Поки що ми знаємо лише наші оборонні можливості.

Не можу не запитати про загрозу для Харкова, на якій ви неодноразово наголошували під час розмови. Як ви вважаєте, якою може бути операція щодо Харкова? Це буде спроба взяти місто в оточення, чи, як говорив Соловйов, дадуть харків'янам 48 годин на евакуацію, а потім бомбитимуть квартал за кварталом, тобто, умовно кажучи, перетворюватимуть Харків на другий Маріуполь?

Найімовірніше, буде саме другий варіант. Росія вже зараз постійно завдає ударів по Харкову, змушуючи якомога більшу кількість людей покинути місто. А потім у хід підуть авіабомби, бомби об'ємного підриву – Росія буде просто знищувати місто. Адже навіть якщо росіяни наберуть 150-тисячне угруповання, під час взяття міста будуть величезні втрати сторони, що наступає. Відповідно, у росіян мають бути дуже великі можливості, але таких немає.

А от зруйнувати Харків Росія може. І, судячи з того, що противник уже робить із містом, цей варіант найбільш імовірний.

Тобто взяти Харків не зможуть, але зруйнувати його цілком?

Ні. Коли місто зруйнують, стане можливо все. Наприклад, Авдіївку і Бахмут спочатку теж зруйнували, а вже потім брали місто. Але поки що для взяття Харкова можливостей у росіян немає.

Хто такий Ігор Романенко

Романенко Ігор (9 квітня 1953, Ніжин) – український військовослужбовець. Генерал-лейтенант у відставці, кандидат військових наук, доктор технічних наук, професор. Заступник начальника Генерального штабу Збройних сил України (2006-2010), пише Вікіпедія.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти