StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Страсний тиждень 2022 - коли пекти паски і фарбувати яйця

19 квітня 2022, 16:23
В який день випікати великодні паски і фарбувати яйця не рекомендується.
Великдень, паска
В який день пекти Великдень в 2022 році / depositphotos.com/

Страсний тиждень - останній тиждень перед святом Воскресіння Христового триватиме з понеділка 18 до суботи 23 квітня. У Страсну седмицю прийнято випікати паски і фарбувати яйця до Великодня. В який день це краще робити, розібрався Главред.

Про те, що категорично не можна робити в день Пасхи, читайте в матеріалі: Коли Великдень 2022: дата, традиції і заборони свята.

відео дня

Традиція випікання пасок

Згідно зі Священним Писанням, в будинок, куди приходив Ісус Христос на трапезу, в центр столу завжди ставили хліб. Після розп'яття на хресті, поклонитися до нього приходили люди і приносили з собою хліб, де його висвітлювали. Після чого паску можна було вживати в їжу.

З цих часів паска стала символом свята Воскресіння Христового і є на кожному святковому столі.

В який день краще пекти Великдень

У Страсний тиждень християни дотримуються суворого посту, так як православні згадують страждання Ісуса Христа і день його розп'яття на горі Голгофа за всі гріхи людства.

Найкращий день для випікання пасок - Чистий четвер. У цей день потрібно не тільки встигнути скупатися до сходу сонця, щоб "змити з себе гріхи", але також навести порядок в будинку і зайнятися святковою випічкою.

В який день не можна пекти Великдень так це Страсна п'ятниця. У християнстві це день скорботи - розп'яття Ісуса Христа. Однак деякі дотримуються думки, що випікати великодні паски можна після 15 годин, часу виносу плащаниці.

Коли фарбувати яйця перед Великоднем

Писанки - один з найголовніших символів Великодня. Вважається, що першим фарбоване яйце отримав імператор Тиберій від Марії Магдалини, яка вітала його словами "Христос Воскресе". Тиберій зазначив, що мертві не можуть воскресати так само як яйця не можуть ставати червоними. В його руках подароване яйце набуло яскраво-червоного відтінку.

Фарбують і розписують яйця на Великдень також в Чистий четвер. Кожна господиня вправляється в своєму вмінні, проте головним кольором крашанки залишається червоний, який символізує кров Христову.

Вважається, що шкаралупу великодніх яєць не можна викидати. Її краще закопати в городі для кращого врожаю або посипати нею могилу померлих родичів.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти