StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Страсний тиждень 2022: значення кожного дня, що можна їсти

17 квітня 2022, 08:35
Чому християни дотримуються суворого посту саме в цей тиждень і в який день можливі послаблення в харчуванні.
церква
Страсний тиждень 2022 / depositphotos.com/

Останній тиждень перед Великоднем в православ'ї називається Страсний тиждень. І кожен з його днів несе в собі особливий сенс. Це час найбільш суворого посту, коли християни згадують страждання Ісуса при розп'ятті і смерті Сина Божого.

Православний календар на квітень 2022 розповість про те, які важливі релігійні дати чекають українців у другому місяці весни.

Коли Страсний тиждень 2022

Цього року православні відзначають Великдень 24 квітня і тому Страсна седмиця триватиме з понеділка 18 квітня до суботи 23 квітня. 17 квітня – Вербна неділя або свято Входу Господнього в Єрусалим.

відео дня

Страсний тиждень перед Великоднем - значення

У період Страсного тижня кожен день в храмах і церквах проходять урочисті богослужіння.

В Великий понеділок на богослужіннях згадують сюжет зі Старого Завіту про те, як патріарха Йосипа продали в рабство його братися і про те, як Христос прокляв безплідну смоковницю, яка символізує нерозкаяну душу. У цей день відбувається обряд мироваріння, яким роблять помазання після хрещення. У цей день дозволено їсти тільки фрукти, овочі, мед, горіхи і хліб.

В Великий вівторок на богослужіннях обговорюють розмову Христа з людьми в Єрусалимському храмі і його притчі. Також згадується Страшний суд і воскресіння мертвих. У вівторок слід їсти сиру їжу без масла.

В Велике середу - день, коли Юда зважився продати Христа за 30 срібняків – згадують грішницю, що омила ноги Христа і помазала їх миром. В останній раз на цьому тижні читається молитви з поклонами, вважається, що після цього дня Христос спокутував гріхи людей. У цей день християни можуть сповідатися. Дозволена сира їжа без масла.

читайте такожКоли Великдень 2022: дата, традиції і заборони свята

Четвер перед Великоднем в народі називається Чистий Четвер. Увечері починається одна з найдовших служб в році. На ній православні стоять із запаленими свічками і згадують страждання Христа. З палаючими свічами потрібно повернутися додому. На службі потрібно причаститися. Поститься дозволено послаблення - гаряча їжа з рослинним маслом.

Велика або Страсна п'ятниця вважається днем скорботи. У цей день Ісус Христос був розп'ятий на Голгофі з двома розбійниками за звинуваченням прокуратора Понтія Пілата. З вівтаря виноситься плащаниця із зображенням Христа у гробі. У центрі храму плащаниця знаходиться три дні. До виносу плащаниці християни не їдять.

На богослужінні в Велику суботу священики розповідають про поховання Христа і його перебування в загробному житті. Також богослужителі одягаються в світлі святкові одягу і починають освячувати великодні паски і яйця.

Головна великодня служба починається в суботу ввечері і триває до воскресіння - свята Великодня. В Єрусалимському храмі в цей день сходить Благодатний вогонь. Можна вживати гарячу їжу без масла до закінчення Великого посту.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти