StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Виконання бажань і заборони на воду: що можна робити у Собор Іоанна Предтечі

20 січня 2021, 09:08
Сьогодні відзначається свято Іоанна Хрестителя, по-народному - Іванів день. Прикмети, традиції і заборони 20 січня дізнався Главред.
20 січня Свято Іоанна Предтечі що не можна робити прикмети Хрещення Христа картина П'єтро Перуджино
20 січня - свято Іоанна Предтечі: що не можна робити, прикмети / Вікіпедія

Слідом за Хрещенням настає 20 січня свято на честь того, хто хрестив Спасителя нашого. Це Собор Іоанна Предтечі (Іоанна Хрестителя). У народі кажуть простіше: Іванів день.

Це день, коли відкривається небо і земля – і потрібно загадувати бажання. Свято, коли не можна зайвий раз чіпати воду.

Після Божої Матері Іоанн Хреститель - найбільш шанований святий в православ'ї.

відео дня

Так, православні шанують пророка Іоанна цілих сім разів за рік - і перше свято на честь Предтечі якраз сьогодні, 20 січня. Потім будуть ще:

Виріс він у пустелі. Життя провів аскетично, а смерть прийняв мученицьку. Мало хто не знає переказ про танець Соломії і плату за нього – відрубану голову Іоанна.

Це іменини Івана за церковним календарем. Найкращі привітання з Днем ангела Івана – своїми словами прозою, прикольні вірші, короткі смс, красиві картинки і живі листівки – читайте в нашому матеріалі Привітання з днем ангела Івана – прозою, вірші і листівки з Днем Івана.

20 січня – свято Іоанна Хрестителя: що не можна робити

Цього дня потрібно сходити до церкви помолитися. Тим більше, що саме Іоанн Хреститель допомагає в домашніх і сімейних справах, приймати правильні рішення в складний момент, досягати рівноваги між духовними фізичним, а також у питаннях здоров'я. Все це буде незайвим, адже після походу в храм вже прийнято приступати до роботи, як в інші будні дні.

З ранку потрібно випити святої води - а потім можна сміливо їсти м'ясні страви: посту цього дня немає.

У свято Іоанна Хрестителя можна:

  • загадувати бажання - вважається, що в свято 20 січня виконанню бажань сприяють сили і небесні, і земні;
  • свататися і грати весілля - такий шлюб, за прикметою, буде щасливим;
  • хрестити дитину - щоб життя у неї вдалим видалося.

До слова, про швидке виконання бажання сигналізує лебідь або дикий гусак: якщо побачиш їх у цей день (хоча б випадково на картинці або, наприклад, прикрасу у когось у формі цих пташок) – скоро здійсниться те, чого найбільше бажаєш.

читайте такожКалендар хрещення дитини 2021: коли можна і коли не можна хрестити дитинуУ свято Іоанна Хрестителя не можна:

  • зловживати алкоголем - але чарочку за вечірнім столом пропустити навіть треба (щоб "запити зло"), особливо незаміжнім дівчатам - щоб потім у шлюбі плакати не довелося;
  • вмиватися - щоб не стати жертвою обману і зради;
  • лінуватися;
  • сумувати;
  • приймати від когось подарунки - щоб не перейняти на себе його долю;
  • відмовляти в допомозі.

До речі, у наших предків після Богоявлення 19 грудня – і аж до віддання свята Хрещення Господнє 27 січня під забороною було прання і миття підлог. Водопроводів із технічною водою тоді не було, воду на ці цілі брали з відкритих джерел – а вся вода у відкритих водоймах, починаючи з Водохресного Святвечора, вважалася освяченою. Полоскати в святій воді брудні підштанки або ганчірку для підлоги більшість вважають блюзнірством.

20 січня – свято Іоанна Хрестителя: прикмети

Вважається, що якщо хлопцю або дівчині в Іванів день їсти хочется, що аж слинка потекла, то хтось у нього/неї таємно закоханий і зараз дуже сумує.

Ясна погода 20 січня обіцяє посушливе літо, а похмура або сніжна – урожайний рік.

Які ще церковні свята залишилося відсвяткувати цього місяця – читайте в нашому матеріалі Православний календар на січень 2021: всі свята, коли не можна працювати.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти