StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Лікар розкрила правду про енергетичні напої

14 січня 2021, 18:59
Ці напої можуть підвищити енергію і концентрацію, але вони також можуть викликати несприятливі наслідки.
1610630047-4907.jpg
Ці напої можуть підвищити енергію та концентрацію,але вони також можуть викликати несприятливі наслідки / Pixabay

Енергетичні напої призначені для поліпшення концентрації і допомагають зосередитися, але інгредієнти в цих напоях можуть викликати несприятливі наслідки для здоров'я.

Ось що потрібно знати про енергетичні напої та про те, як вони можуть вплинути на ваше здоров'я.

Що таке енергетичні напої?

"Енергетичні напої-це напої, призначені для підвищення пильності, концентрації, уваги та енергії", - говорить Лорен Попек, дієтолог з некомерційної медичної організації Orlando Health у Флориді.

відео дня

читайте такожЗелена кава: переваги для здоров'я і схуднення

За словами Попека, деякі загальні інгредієнти, що містяться в енергетичних напоях, включають:

  • Кофеїн
  • Цукор
  • Вітаміни групи B
  • Трави, такі як женьшень і імбир, для аромату
  • Похідні амінокислот, такі як L-карнітин і таурин.

За словами Попека, ці напої можуть підвищити енергію і концентрацію, але вони також можуть викликати несприятливі наслідки для здоров'я, такі як прискорене серцебиття і підвищення артеріального тиску.

Крім того, надмірне або регулярне вживання енергетичних напоїв може привести до аритмії серця, головних болів, високого кров'яного тиску і занепокоєння.

1. Енергетичні напої шкідливі для серця

Кофеїн є основним інгредієнтом енергетичних напоїв завдяки його здатності підвищувати пильність. При вживанні у великих кількостях, більше 400 міліграмів на день, кофеїн може викликати:

  • Прискорене серцебиття
  • Підвищений кров'яний тиск
  • Почастішання пульсу
  • Порушення серцевого ритму

Більшість енергетичних напоїв містять від 70 до 240 мг кофеїну на порцію, тоді як чашка кави містить близько 100 мг кофеїну. За даними управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA), безпечна межа кофеїну для дорослих становить до 400 мг на день. Американська академія педіатрії не рекомендує вживати кофеїн у дітей віком до 12 років і рекомендує дітям від 12 до 18 років споживати 100 мг або менше в день.

Невелике дослідження, проведене в 2016 році на здорових людей, показало, що після вживання енергетичного напою об'ємом 32 Унції протягом трьох днів поспіль інтервал QT серця збільшився, що пов'язано з раптовою смертю. За словами Попека, більший ризик виникає при вживанні декількох енергетичних напоїв за короткий період часу.

Інший аналіз 2018 року показав, що енергетичні напої можуть викликати проблеми з частотою серцевих скорочень і підвищувати систолічний артеріальний тиск.

"Ці напої, як правило, є стимуляторами і можуть викликати навантаження на серце", - говорить Мохамад Мусса, доктор медичних наук, доцент коледжу медицини і наук про життя Університету Толедо. "Якщо у когось вже є серцева хвороба, яка є однією з основних причин смертності, енергетичні напої можуть мати негативний вплив на організм".

2. Енергетичні напої містять цукор

Більшість енергетичних напоїв містять від 27 до 31 грама цукру. Американська кардіологічна асоціація рекомендує не більше 25 грамів цукру або шести чайних ложок на день для жінок і 36 грамів цукру або дев'яти чайних ложок на день для чоловіків. За цим показником енергетичний напій містить в три рази більше цукру, ніж рекомендується в день.

За словами Попека, надмірне споживання цукру може викликати запалення, яке пов'язане з низкою хронічних станів, включаючи рак, діабет і серцеві захворювання. Споживання доданих цукрів також може збільшити ризик ожиріння та неалкогольної жирової хвороби печінки.

3. Енергетичні напої не можна змішувати з алкоголем

Енергетичні напої часто змішують з алкоголем, особливо серед молодих людей. За даними Національного центру додаткового та комплексного здоров'я (NCCIH), близько 25% студентів коледжів вживають алкоголь разом з енергетичними напоями.

У поєднанні з алкоголем енергетичні напої можуть змінити рівень вашого сп'яніння, змушуючи вас почувати себе менш п'яним і енергійним, при цьому зберігаючи ознаки алкогольної недостатності, такі як невиразна мова, погана координація і порушення пам'яті.

Комбінація також збільшує ризик запою, оскільки стимулюючий ефект енергетичних напоїв може маскувати депресивні ефекти алкоголю, змушуючи вас пити більше. Люди у віці від 15 до 23 років, які змішують алкоголь з енергетичними напоями, в чотири рази частіше вживають алкоголь.

Пияцтво визначається як вживання п'яти або більше напоїв для чоловіків і чотирьох або більше напоїв для жінок за дві години. Пияцтво пов'язане з кількома проблемами зі здоров'ям, включаючи:

Хронічні захворювання, такі як високий кров'яний тиск, інсульт, хвороби серця і печінки.

  • Рак грудей, рота, горла, стравоходу, печінки і товстої кишки
  • Проблеми з пам'яттю та навчанням
  • Розлади, пов'язані з вживанням алкоголю

4. Енергетичні напої шкідливі для підлітків

За словами Муси, енергетичні напої особливо шкідливі для підлітків, які все ще ростуть і розвиваються і не можуть впоратися з побічними ефектами енергетичних напоїв.

Згідно з NCCIH, енергетичні напої підвищують ризик виникнення ряду захворювань у підлітків і молодих людей.

В тому числі:

  • Аномалії серцево-судинної нервової системи
  • Когнітивне недорозвинення
  • Підвищений ризик депресії та інших психічних захворювань
  • Порушення сну

Чи можна пити в помірних кількостях енергетичні напої?

Енергетичні напої шкідливі для здоров'я. За словами Попека, вони можуть бути безпечними, якщо вживати їх в помірних кількостях людьми, які не мають серйозних захворювань, хоча є і кращі способи отримати заряд енергії.

І Попек, і Муса рекомендують обмежити споживання енергетичних напоїв і замість цього підвищити енергію і концентрацію за допомогою більш здорових альтернатив, таких як:

  • Перекусіть білком і вуглеводами, наприклад яблуком і сиром. Комбінація білків і вуглеводів може збільшити енергію і допомогти Вам зосередитися.
  • Візьміть шматок темного шоколаду, який містить антиоксиданти, флавоноїди і кофеїн, які можуть поліпшити роботу мозку.
  • Спати по сім-вісім годин на добу
  • Регулярно займатися спортом
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти